Hlavní obsah

Pro další ročníky festivalu F. L. Věka byl ten letošní přelomový

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník hudebního festivalu F. L. Věka, který proběhl od 16. září do 28. října a zahrnoval osm koncertů, byl v mnohém přelomový. Novým unikátním koncertním prostorem, návštěvností, oslavou 100 let vzniku Československa, pořádajícím spolkem. Změny přinese i rok 2019.

Foto: Honza Ježdík

Největším koncertem v devítileté historii festivalu F. L. Věka byl letošní koncert SOČRu v tovární hale firmy Koenig & Bauer Grafitec v Dobrušce.

Článek

Kladné hodnocení letošního festivalu F. L. Věka je dobrou vizitkou pro pořadatele a pro partnery tohoto projektu důkazem, že "vsadili na správnou kartu".

Pavel Svoboda, jeho zakladatel a umělecký ředitel, zařadil do programu koncerty, na něž se bude dlouho vzpomínat. Ve výběru hudby se významně odrazilo stoleté výročí republiky. Stěžejní byli čeští autoři Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a další. I závěrečný koncert šansonu odkazoval na kulturní vazby tehdy vznikajícího Československa s Francií.

Co tedy Pavla Svobodu osobně na osmém pokračování nejvíce potěšilo? „Jednoznačně největší projekt v celé historii festivalu, tedy Symfonický orchestr Českého rozhlasu v tovární hale se skvělou akustikou, kde bylo tisíc lidí. Velké poděkování patří firmě Koenig & Bauer Grafitec v čele s panem ředitelem Moravcem. Bez jeho ochoty a nadšení bychom neodhalili tento mimořádný prostor s parametry špičkového koncertního sálu. Věřím, že se tam s festivalem někdy opět vrátíme.”

Poprvé v historii také musel dramaturg řešit indispozici umělce. „Pro nemoc se omluvila Gabriela Beňačková, sólistka svatováclavského koncertu. Během několika hodin se podařilo zajistit hobojistu Viléma Veverku, který obratem přijel a zahrál brilantní koncert. O paní Beňačkovou ale posluchači nepřijdou, přizpůsobíme termíny tak, aby mohla vystoupit na příštím ročníku,” uvedl Pavel Svoboda.  

Příští, tedy devátý, ročník zaznamená velké změny, především v pořádajícím subjektu. Kam tedy festival směřuje? „Pro další ročníky byl ten letošní velmi důležitý, až zlomový - festival má totiž nového pořadatele. Společně s partnery jsme založili Spolek F. L. Věka, jehož cílem bude nejen pořádat Festival F. L. Věka a šířit myšlenky F. V. Heka, ale také propojovat uměleckou, společenskou i podnikatelskou sféru regionu. Výkonným ředitelem spolku se stal Ing. Ladislav Horčička, majitel firmy Servisbal. V dozorčí radě usedl mimo jiné Ing. Petr Lžíčař, starosta Dobrušky. Město Dobruška se stalo členem spolku jako právnická osoba a já za to vedení města moc děkuji. Jedná se zde o dlouhodobou stabilitu, a to je velmi důležité,” zdůraznil zakladatel přehlídky nesoucí jméno nejslavnějšího rodáka Dobrušky.

Právě s touto osobností bude v roce 2019 spojena jedna významná akce, která se odehraje mimo termín konání festivalu a kterou již Pavel Svoboda také připravuje: „Ve čtvrtek 11. dubna 2019 totiž oslaví 250. výročí narození skutečná předloha literárního a filmového F. L. Věka, tedy František Vladislav Hek. Narodil se v Dobrušce roku 1769. Termín 11. dubna si můžete poznamenat, připravujeme pro Dobrušku krásný koncert!” 

Hudební příznivci z Dobrušky a širokého okolí se mohou těšit na další zážitky s krásnou hudbou. A jak se stalo již tradicí, už nyní jsou na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují v prodeji dárkové „hudební“ poukazy v hodnotě 999 korun, které mnozí z nich najdou pod vánočním stromkem jako velice hodnotný dárek a které v roce 2019 vymění za ABO vstupenku na deváté pokračování festivalu F. L. Věka, jež jim zajistí přednostní místo v koncertních prostorách.      

Reklama

Výběr článků

Načítám