Hlavní obsah

Pro cyklisty víno, nebo vinný mošt?

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctý ročník uzavírání vinařských stezek Na kole vinohrady Uherskohradišťska stále nepřináší cyklistům odpověď, zda se přiklonit vínu či vinnému moštu. Přesto všichni usednou v sobotu 7. října na svá kola a vyrazí z Uherského Hradiště do okolí poznávat vinné (i nevinné) krásy Slovácka.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Článek

Registrace bude zahájena v 8.30 a od 9.30 postupně vyrazí cyklisté na 7 tras a pěší pak na 2 trasy z Uherskohradišťského Masarykova náměstí symbolicky uzavřít vinařské stezky.  

Odpoledne pak na stejném místě akce pokračuje kulturním programem, ve kterém vystoupí FS Handrlák, CM Čarapa z Kunovic a mužský sbor Old Stars Hradišťan. Součástí odpoledního programu je také malý vinný trh, na kterém bude možno zakoupit vína od vinařů z jednotlivých tras.

„Na kole vinohrady bereme jako tradiční kulturně sportovní akci, jejímž původním záměrem bylo projet se po nově vybudovaných vinařských stezkách, navštívit sklepy a ochutnat úrodu, kterou vinaři vypěstovali. Současná legislativa sice tuto akci ve svém původním záměru poněkud omezuje, ale i přesto věřím, že cyklisty nijak neodradí. Kromě dobrého vína je toho mnohem víc, co mohou vybrané trasy nabídnout,” uvedl Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko, který tuto akci ve spolupráci s Městským informačním centrem pořádá.

Co zajímavého či nového účastníky akce na jednotlivých trasách čeká? Na trase Blatnického Roháče se cyklisté projedou po nově opravené cyklostezce mezi Kunovicemi a Ostrožskou Novou Vsí s tradiční zastávkou ve Slováckém dvoře, kde bude připraveno cyklomenu.

Trasa Dolním Poolšavím nás mimo jiné zavede do dvou areálů vinařských búd, jedním z nich je areál v lokalitě Stará hora ve Veletinách, druhým pak areál ve Vlčnově, kde budou otevřeny hned tři z nich.

Na trase Muškátu moravského mohou cyklisté v Polešovicích navštívit Šlechtitelskou stanici vinařskou, jejíž kolekce vín se umístila na druhém místě v soutěži TOP Víno Slovácka a kde bude pro cyklisty připraven i nelkoholický vinný mošt.

Oblíbenou zastávkou na trasách (Muškát moravský, Rulanda bílá, Velehradská stezka, Salašská stezka a pěší Staroměstská stezka) je Jezuitský sklep ve Starém Městě s prezentací Klubu přátel vína Staré Město a kde se pak od 17.00 hodin koná Staroměstský den vína. Na Velehradské stezce a stezce Rulandy bílé bude možno navštívit Vinařství Jakubík a také Muzeum tupeské keramiky, kde návštěvu o další kulturní zážitek obohatí country kapela Na FURT.  

Aby si na své přišli i zájemci o kulturu, jsou v programu některých tras zahrnuty i aktuální výstavy, např. v TIC Velehrad je to kromě výstavy sochaře Otmara Olivy také výstava „U nás na Velehradě“, na zámku v Uh. Ostrohu výstava „Josef Šuta – stavební projekty v Uherském Ostrohu“, v Buchlovicích pak výstava „Rodáci s inspirací“. 

Ti, kteří si zvolí pěší Sadskou stezku, si mohou prohlédnout areál Muzea v přírodě Rochus, nejmladšího skanzenu na Moravě, do kterého letos v červnu k původním čtyřem objektům přibyla původní stodola z Hradčovic.

Rodinám s dětmi se určitě bude líbit na trase Salašské, která v nepříliš členitém terénu zavede cyklisty na Modrou, Velehrad a Salaš.

Reklama

Výběr článků

Načítám