Hlavní obsah

Příspěvky k poznání místní historie

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovničku regionálních publikací Přešticka obohatily v minulých dnech hned dvě nové publikace.

Foto: Drahomíra Valentová

Slavnostní křest knihy proběhl v Domě historie Přešticka dne 15. září 2012 za přítomnosti autorů a dalších vzácných hostů.

Článek

Přímým zdrojem inspirace pro první z nich byla stěžejní výstava loňského roku v Domě historie Přešticka, věnovaná 300letému výročí přeštických poutí a historii milostného a zázračného obrazu Panny Marie Přeštické v místním kostele (1711 - 2011).

U příležitostí tohoto významného jubilea se podařilo uskutečnit nejen historicky první technologický průzkum originálu obrazu a jeho devočních kopií, ale také jejich zrestaurování. Řada dalších doprovodných aktivit se pak snažila vrátit občanům povědomí o přínosu, který obraz ve své době pro město znamenal, neboť díky němu se stalo vyhledávaným poutním místem. 

Dílo kolektivu autorů Divotvůrkyně Přeštická. 300 let obrazu a poutí je podle vyjádření jeho editorky Michaely Ottové "vyústěním archivních, historických i uměleckohistorických výzkumů podniknutých k příležitosti jubilea. Odborné i laické veřejnosti se tak nabízí první ucelený soubor studií k tématu zázračného obrazu v kontextu mariánské úcty v západních Čechách, v kontextu dějin výtvarného umění a architektury a v neposlední řadě i v širších souvislostech historie barokního poutnictví."

Knihu v luxusní dárkové úpravě vydalo Město Přeštice za přispění Plzeňského kraje a za pomoci mnoha jednotlivců a institucí.

Druhou novinkou je již třetí doplněné a rozšířené vydání Osobností Přešticka, které inicioval a realizoval Spolek pro záchranu historických památek Přešticka, o. s., s finanční spoluúčastí města Přeštice. Oproti předcházejícím dvěma vydáním (1994 a 1996), která jsou v současné době rozebrána, představuje toto poslední - kromě stovky význačných rodáků z Přeštic a nejbližšího okolí - také devatenáct našich zajímavých současníků.

Bližší informace o prodejních místech poskytne zájemcům Kulturní a komunitní centrum Přeštice. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám