Hlavní obsah

Přišlo jaro: vinaři Slovácka hromadně otvírají návštěvníkům sklepy, ale i vinice

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to možná zvláštně, ale právě duben je letos měsíc, kdy na Slovácku vinaři pořádají snad nejvíc akcí, při kterých hromadně otevírají návštěvníkům dveře. Jen v jihomoravské části Slovácka je to v průběhu jediného měsíce osm velkých akcí v jedenácti obcích.

Foto: Zdeněk Šmýd

Během dubna lze navštívit stovky slováckých vinařů.

Článek

Turisté si už zvykli na Slovácko jezdit v průběhu léta na dny otevřených sklepů. Mnohem větší paletu vinařských zážitků přitom nabízí měsíc, který právě začal. Výběr je obrovský a pohoda mnohem větší, protože chybí tlačenice známá z burčákových akcí.

Úplně první otevřou sklepy vinaři v Šardicích u Kyjova. Za zpěvu mužských sborů to bude už 6. dubna od 11.00 (více na www.vinoesardic.cz).

Ojedinělou a zcela odlišnou příležitostí pak bude další víkend, kdy přijde 13. dubna na řadu VII. Čejkovická vinná stezka.

Nalévat budou přímo ve vinicích 

„Naše akce je ojedinělá tím, že nezveme návštěvníky do sklepů, ale do vinic. Na přibližně šestikilometrové procházce si projdou v podstatě všechny čejkovické viniční trati. Téměř třicet vinařů má v přírodě stánky, kde jim nalévají přímo u svého vinohradu,“ uvedl za pořádající sdružení Čtvrtečníků Lukáš Kmenta.

Čtvrtečníci si dokonce zařídili speciální autobusové linky, které zdarma svážejí zájemce z okolních obcí. A komu se nechce hned od rána šlapat po svých, může s vinaři na traktoru.

„Je to tradice. Deset minut před oficiálním začátkem v 10.00 se sjedeme u zámku na svých traktorech a společně vyrážíme na stanoviště do vinic,“ doplnil Lukáš Kmenta s tím, že čejkovická akce ukáže návštěvníkům i to, jak se jednotliví vinaři o své vinohrady starají (více na www.vinozcejkovic.cz)

Do sklepa i za cimbálovou muzikou

Ve stejný den i stejnou hodinu zvou k návštěvě vinaři z nedalekých Mutěnic. Návštěvníkům otevře více než čtyřicet (více na www.vinozmutenic.cz). A aby toho nebylo málo, 13. dubna otevřou také vinaři v Moravské Nové Vsi. Zvou návštěvníky od 10.00 do svých uliček. Čeká na ně kromě vína i kulturní program s vystoupením cimbálové muziky (více na www.vinarimnves.cz).

Dobré víno se bude nalévat i o Velikonocích. Na sváteční neděli si připravilo den otevřených dveří další vinařské sdružení z Čejkovic (více na www.vinarizcejkovic.cz).

Nabitý víkend - do sklepa v sedmi obcích

Nabitý pak bude poslední aprílový víkend. V sobotu i v neděli se koná putovní Festival otevřených sklepů, letos s podtitulem Jaro na Podluží. Zapojí se asi třicet vinařů z Moravské Nové Vsi, Mikulčic, Hrušek, Prušánek a Moravského Žižkova. Jde o akci s bohatým kulturním programem, kde nechybí ani kyvadlová doprava mezi jednotlivými vesnicemi (více na www.otevrenesklepy.cz).

Ne do sklepů, ale opět do vinohradů zvou kromě čejkovických Čtvrtečníků i vinaři z Hovoran. Ti si svou akci naplánovali právě na víkend 27.-28. dubna. Trasa má přibližně pět kilometrů a vede krajinou tzv. Moravského Toskánska, kde budou pěstitelé nalévat víno přímo ve svých vinicích (více na www.vinozhovoran.cz).

Poslední víkend si vlastní akci připravili i vinaři Strážnicka. Společně představí svá vína v nejznámějším vinařském areálu regionu – petrovských Plžích (více na www.vinari-straznicka.cz).

Reklama

Výběr článků

Načítám