Hlavní obsah

Příroda nabízí úchvatnou podívanou, louky v Beskydech opět rozzářily orchideje

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horské louky v Beskydech v těchto dnech opět nabízejí návštěvníkům překrásnou jarní podívanou. Na řadě míst vykvétají vzácné vstavačovité orchideje a barví horské louky do červené či žluté barvy.

Foto: Leona Brázdilová

U Horalu ve Velkých Karlovicích nyní návštěvníky překvapuje velká kolonie vzácných prstnatců májových.

Článek

V chráněné krajinné oblasti Beskydy se vyskytuje několik vzácných druhů vstavačovitých orchidejí. K oblastem, kde se jim velmi daří, patří například Velké Karlovice nedaleko slovenské hranice.

Na vstavače zde turisté v těchto dnech mohou narazit při túrách na úbočích hor i v údolí. V překvapivě velkém počtu se letos objevily také na louce u hotelu Horal, kde vykvetl prstnatec májový.

„Vyskytuje se u nás každý rok, ale tak bohatě rozkvetlou louku opravdu nepamatuji. Nevíme proč, ale letos jich vykvetlo mnohem víc než jindy. A protože vykvetly také dřív než obvykle, ještě je nestihla přerůst okolní tráva. Proto jsou teď tak krásně vidět. Je to úchvatná podívaná,“ popisuje Leo Bača, manažer hotelu Horal a šéf tamního golfového hřiště.

Prstnatce u Horalu náhle vykvetly v závěru minulého týdne právě na golfovém hřišti na svahu pod hotelem, v takzvané biozóně, kam je v souladu s ochranářskými pravidly přísně zakázán vstup nejen golfistům, ale také všem dalším návštěvníkům Beskyd. I proto se zde daří udržet příznivé podmínky pro chráněné rostliny i živočichy. Růžovočervené květy orchidejí jsou dobře vidět z blízkého turistického chodníku. „Odhaduji, že budou vidět ještě zhruba sedm až deset dnů, než je překryje rostoucí tráva,“ dodal Leo Bača.

Vstavačovitá rostlina prstnatec májový je v České republice chráněna jako ohrožený druh. Daří se jí na podmáčených loukách, které byly dříve v krajině běžné, ale v poslední době jich ubývá. Jedním z posledních míst volného výskytu je právě CHKO Beskydy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám