Hlavní obsah

Přípravy na 7. ročník Vsetínského filmového maratónu vrcholí

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již sedmým rokem se systematicky věnují lidé ze vsetínského filmového klubu kinematografii zemí Balkánského poloostrova. Každoročně připravují třídenní filmovou přehlídku, která nabízí ty nejzajímavější snímky, zaměřené vždy na produkci jedné konkrétní balkánské země za účasti významných hostů.

Foto: Klára Obručová

Vsetínský filmový maraton

Článek

V průběhu předchozích let tak bylo návštěvníkům Letního filmového maratónu představeno na 60 snímků ze současné kinematografie rumunské, slovinské, makedonské, bulharské, srbské a chorvatské. Přičemž 40 filmů zažilo právě díky této přehlídce svou českou premiéru.

Pro letošní rok se pořadatelé z Filmového klubu ve Vsetíně rozhodli posunout termín konání akce z letního období na začátek dubna. S touto změnou souvisí úprava dosavadního názvu festivalu na Vsetínský filmový maratón, který pro tentokrát ponese podtitul Cinema Montenegro a bude prezentovat, jak již z názvu samotného vyplývá, na 15 filmů ze současné černohorské filmové produkce.

Program bude rozdělen do dvou tematických celků. Prvním z nich bude Nová černohorská kinematografie. „Současná černohorská kinematografie je poměrně malá. Po osamostatnění v roce 2006 se v této malé balkánské zemi několik let filmy téměř netočili. To se ale nyní pozvolna mění, proto můžeme představit českému publiku několik filmů mladých černohorských filmařů. Většina z nich bude mít u nás českou premiéru,“ vysvětlil předseda vsetínského filmového klubu ing. Milan Kostelník.

Druhý tematický blok bude sledovat Černohorce v jugoslávském filmu. „Jugoslávie je již více než dvacet let minulostí. Její krvavý rozpad jakoby překryl vše dobré, co se v této zemi událo. Možná největším pomníkem je této zemi velkolepá kinematografie. Z jugoslávských dob nám zbylo obrovské množství pozoruhodných filmů. Také Černohorci byli u toho a jejich jména lze spojovat z mnoha filmovými klenoty. Asi největší černohorskou osobností, kterou dala světu Černá Hora, je režisér Živko Nikolić. V rámci programu chystáme jeho velkou režijní retrospektivu,“ dodal Mgr. Jiří Fiala, dramaturg festivalu.

Kromě toho budou mít diváci možnost vidět také 6 filmů dalších černohorských režisérů z 60. – 80. let minulého století, kdy většina z nich bude promítána v českém kině vůbec poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám