Hlavní obsah

Přípravy Hradozámecké noci na zámku v Opočně jsou u konce: Račte vstoupit!

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Velkolepé rozloučení s létem na hradech a zámcích v záři měsíce a plamenů." Tak je charakterizován šestý ročník Hradozámecké noci v Česku, k níž se letos opět připojil také zámek v Opočně.

Foto: Eva Vacková

Oživlé postavy v historických kostýmech budou provázet návštěvníky Hradozámecké noci na zámku v Opočně.

Článek

Správa opočenského zámku dává všem návštěvníkům předem na vědomí, že se v sobotu 29. srpna během večerních a nočních prohlídek seznámí „S historií stolování a pijáctví v kotlině naší, s módou a jejími výstřelky roztodivnými, budou svědky rad lovci zvířat dravé letory v prostorách síně africké, historek ze samotného domu habsburského a také pokusu živla zločinného k úkladům nekalým v příšeří komnat a v neposlední řadě dostanou vedle jiného detaily z výchovy císařské, příběhy obrazů z historie římské, mytologie antické či bible.“  

Podle ověřených informací jsou letošní přípravy již u konce a Hradozámecká noc v Opočně může začít. „Tvorba scénáře trvá v podstatě celý rok - už nyní máme rozpracovaný ročník 2016. Zkoušení hraných výstupů zahajujeme většinou v červnu,“ prozradil Milan Junek, zámecký pracovník vztahů k veřejnosti a dodal „Všechny výstupy už mají svou finální podobu a účinkující provádějí jen udržovací zkoušení.“  

A s kým se lze v Opočně tentokrát setkat? „Účinkujících bude třináct. Návštěvníci se mohou těšit na postavy, které již znají - hubatou služebnou, dr. Holuba, ale v odlišných situacích. Z nových postav bych uvedl císařskou vychovatelku nebo zámeckého ceremoniáře,“ prozradil za organizátory Milan Junek.

Další velkou a tradiční opočenskou specialitou jsou kostýmy z dílny studentky dějin odívání a švadleny Aleny Zvolánkové, do nichž se oblečou průvodci zámkem. „Díky zručnosti její pokochání modely četných módních stylů předchozích tří staletí možné bude do sytosti,” prohlašuje správa zámku a dodává, že k vidění jsou připraveny modely "dvorské pozdněrokokové módy, splývavých oděvů empírových, rozměrných krinolín vycházkových šatů polovice století devatenáctého či módy turnýry."

Veškeré šatstvo je už samozřejmě vyzkoušené a připravené, vyrobeno nebo nakoupeno je také všech 32 rekvizit. Není třeba pochybovat, že ti, kdo poslední prázdninovou sobotu v podvečer a večer dorazí, dlouho nezapomenou.

Na večerní prohlídky renesančního skvostu v Opočně s oživlými postavami se mohou návštěvníci těšit každou půlhodinu v době od 17.30 do 20 hodin a od 21 do 23 hodin.

Hradozámeckou noc doprovodí od 18 do 20 hodin také tanec. Vystoupení Kurzu renesančních tanců na zámeckém nádvoří ze dvou stran obklopeném renesančními arkádami (a tentokrát dle předpovědi počasí osvíceném měsíčním úplňkem) je veřejně přístupné i mimo prohlídky a patří k dalším tahákům opočenské noci na zámku.      

Reklama

Výběr článků

Načítám