Hlavní obsah

Připravte si jízdenky, prosím

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nezná tuto známou větu, kterou slyší, když jede ze školy, za rodinou, anebo jen tak na výlet. Pro většinu jsou vlaky vnímány jako dopravní prostředek, avšak návštěvníci poličského muzea budou mít v následujících dnech příležitost zjistit o vlacích mnohem více, a to díky výstavě Jede, jede mašinka.

Foto: Alena Jandlová
Článek

V sobotu v poličském muzeu zahájí výstavu, kterou iniciovali nejen zaměstnanci poličského muzea, Malého železničního muzea v Cerekvici nad Loučnou a členové sdružení Poličská lokálka, ale také milovníci vlaků, sběratelé modelů, historických předmětů, kteří na výstavu zapůjčili desítky zajímavých a historických předmětů ze svých vlastních sbírek.  

Zahájení výstavy však není jedinou významnou událostí, která je s 6. říjnem spojená. Tento den si také návštěvníci mohou připomenout 115. výročí zahájení provozu železnice na trati Polička - Žďárec u Skutče a 116 let provozu trati Svitavy - Polička. Na výstavě si mohou prohlédnout mnoho dobových fotografií, 

Návštěvníky zajisté zaujmou projekty dráhy z 90. let 19. století a dobové plány. Zajímavostí je funkční model parního stroje a k vyzkoušení bude i uniforma pana přednosty.

Ti, co přijdou, se dozvědí, co byla koněspřežka, uvidí, jaké uniformy nosili v průběhu historie železničáři a jaké předměty k výkonu svého povolání potřebovali.

Výstava potrvá do 31. prosince 2012.

Výběr článků

Načítám