Hlavní obsah

Primátor Martin Baxa se dnes setká s ikonami města Plzně

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota složená ze slavných mužů spojených s městem Plzeň vybrala na základě nominací Plzeňanů ženy, které se staly ikonami města. Dnes tyto ženské ikony převezmou z rukou primátora Martina Baxy a předsedkyně správní rady společnosti Plzeň 2015 Marcely Krejsové své fotografické portréty.

Foto: archiv Martina Baxy

Primátor Martin Baxa se dnes v rámci reprezentačního plesu města Plzně setká s ikonami města.

Článek

Projekt s mottem „staňte se součástí společnosti slavných žen, které Plzeň ovlivnila“ byl jednou z aktivit úspěšné kandidatury města Plzně na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015.

Podle informací tiskového oddělení Magistrátu města Plzně se ženskými ikonami města staly Zuzana Růžičková, světově proslulá cembalistka, Lenka Černá, zakladatelka adopce na dálku v Plzni, Zdenka Ulčová-Gallová, lékařka, která patří mezi špičky ve svém oboru, Eva Lukavská, vysokoškolská pedagožka, Martina Záhalková, autorka projektu Plzeň mluví i rukama, Gabriela Holubová, matematička, dále učitelky Blanka Hejtmánková a Eva Markvartová, emigrantka Stáňa Boudníková a šéfredaktorka časopisu o autobusech Dagmar Braunová.

„Je mi ctí se potkat se ženami, které přispěly k tomu, že Plzeň je městem, na něž můžeme být pyšní. Moje poděkování patří nejen těmto výjimečným ženám, ale všem, kteří se podíleli na získání titulu. A věřím, že společně naplníme i cíle spojené s tímto ojedinělým projektem,“ uvedl primátor Martin Baxa, který všem jmenovaným dnes ve 22 hodin v rámci reprezentačního plesu města Plzně předá jejich fotografické portréty.

„Právě na projektu Plzeňské ikony lze demonstrovat aktivní zapojení veřejnosti, což bylo cílem celé kandidatury a zůstává to naším záměrem i pro celé přípravné období projektu. Zároveň nám šlo o vyzdvižení žen v souladu s tématem ,Plzeň je žena´,” uvádí k projektu Marcela Krejsová.

Patronkami projektu jsou zpěvačka Radka Fišarová, herečka Tereza Brodská, fotbalová rozhodčí Dagmar Damková a olympijská vítězka Kateřina Emmons.

A kdo že rozhodoval o ikonách města Plzně? Členy poroty byli herec Tomáš Hanák, zpěvák a textař Jiří Suchý, zpěvák Dan Bárta, herci Martin Stránský a Jiří Langmajer, architekt Jiří Boudník a herec a režisér Vilém Dubnička.

Autorem portrétů, které budou dnes slavnostně předány, je známý fotograf Herbert Slavík.

Reklama

Výběr článků

Načítám