Hlavní obsah

Přijďte na výstavu masožravých rostlin do botanické zahrady v Ostravě

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity pořádá ve dnech 18. až 21. června 2015 dnes již tradiční výstavu masožravých rostlin. K vidění budou významné skupiny masožravých rostlin z pohledu systematického, ale rovněž geografického.

Foto: Beáta Sklářová

Špirlice.

Článek

Řeknou-li se masožravé rostliny, většinou se každému vybaví mucholapka (Dionaea muscipula), která je nejznámější masožravkou díky schopnosti rychle chytit svojí kořist. Tento druh, který reprezentuje masožravé rostliny nového světa, bude zastoupen v několika kultivarech.

Z oblastí východního pobřeží severní Ameriky uvidíme kolekci špirlic (Sarracenia), které lze spolu s rosnatkou niťovitou (Drosera filiformis) pěstovat i v našich podmínkách celoročně venku, např. v rašeliništích. Z oblastí jižní Ameriky bude mít své zastoupení masožravá rostlina stolových hor (Heliamphora) a rovněž masožravé bromélie z rodu Brocchinia a Catopsis. Zastoupeny budou dále rosnatky (Drosera) a tučnice (Pinguicula) z několika kontinentů, včetně australských trpasličích rosnatek a vápnomilných mexických tučnic.

Z láčkovek Vás zaujme, na výstavě s největšími láčkami, láčkovka osekaná (Nepenthes truncata). Zcela zvláštní skupinou jsou bublinatky, kde budeme moci pozorovat lapací měchýřky u bublinatky jižní (Utricularia australis), která patří mezi naše domácí masožravé rostliny.

Otevřeno bude od 9 do 17 hodin a v případě zájmu je připraven odborný výklad i prodej přebytků.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Reklama

Výběr článků

Načítám