Hlavní obsah

Příběh kontaktní čočky přiblíží i méně známá fakta ze života profesora Wichterleho

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzejní a galerijní centrum v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí přináší ve spolupráci v Českými centry výstavu nazvanou Otto Wichterle – Příběh kontaktní čočky. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 25. února v 17 hodin.

Foto: Adéla Beranová

Záběr z výstavy Otto Wichterle - Příběh kontaktní čočky v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí

Článek

Výstava, která osloví nejen technicky orientované zájemce o historii silonu, hydrogelů a kontaktních čoček, sestává z osmnácti faktografických panelů přibližujících nejen vědeckou dráhu, ale také méně známá fakta ze společenského života pana profesora, jako byl jeho podíl na vzniku politického manifestu 2000 slov nebo poslanecký mandát v České národní radě.

Na své si přijdou i menší návštěvníci, pro které bude nachystáno jedenáct komiksových panelů přibližujících Wichterleho činnost popularizovanou formou.

Na výstavě bude k vidění i animovaný film z dílny Zuzany Bahulové, která je zároveň také autorkou komiksových panelů, a návštěvníci si budou moci prohlédnout dokonce i repliku původního čočkostroje, na němž o Vánocích v roce 1961 Otto Wichterle vyrobil první měkké kontaktní čočky.

Ve Valašském Meziříčí bude výstava dále rozšířena o archivní dokumenty a fotografie z osobního fondu Otto Wichterleho uloženého v archivu Akademie věd ČR. Příchozí si také budou moci vyzkoušet, zda by uspěli v rozřazovacím testu obecných znalostí, který Wichterle dával studentům prvního ročníku na Vysoké škole chemicko-technologického inženýrství v Praze.  

Projekt, který vytvořila Česká centra spolu s Akademií věd ČR, má za sebou úspěšné putování převážně v zahraničí. Vidět jej mohli mimo jiné zájemci v Bratislavě, Sofii, Miláně, Tokiu, Madridu, Římě, Florencii či Stockholmu. 

Manželka Otto Wichterleho Linda na vernisáži výstavy v Praze v rámci Týdne vědy a techniky řekla: „Jsem překvapená, jak důkladně o mém manželovi a jeho rodině autoři výstavy zjišťovali informace. Překvapilo mě, co všechno se ví.”

Výstava Otto Wichterle - Příběh kontaktní čočky bude v Muzejním a galerijním centru k vidění do 10. dubna. Vstup je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám