Hlavní obsah

Při novoročním koupání otužilců nechyběl ani balet

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes třicet otužilců si v Plzni náležitě vychutnalo tradiční novoroční koupání.

Foto: Jan Kaše

Otužilci v Plzni při novoročním koupání

Článek

Velký Bolevecký rybník, na němž se začíná tvořit slabý led, se ve středu 1. ledna opět stal dějištěm akce Klubu sportovních otužilců Plzeň, která každoročně přiláká stovky návštěvníků.

„Oproti minulému roku jsme museli koupání přesunout do jiného místa rybníku, kde ještě není led. Voda má čtyři stupně,“ uvedla jedna z účastnic novoročního koupání.  

U břehu rybníku se shromáždilo i několik labutí a kachen, které čekaly, zda jim lidé nehodí něco k snědku. To se však otužilcům příliš nezamlouvalo a tak vytáhli transparent s vtipným a zároveň varovným sloganem: „Rohlíky papáme, do vody kakáme, rybník bude s hovínky, budete mít pupínky.“

Velký Bolevecký rybník neslouží totiž pouze otužilcům, ale v letních měsících je využíván i ke koupání.

Ve 14.30 hod. vstoupil do chladné vody rybníku první otužilec. Za ním pak následovali další. Někteří byli oděni do originálních koupacích úborů, nechyběly nejrůznější masky ani teplá zimní čepice. Otužilci si ve vodě připili šampaňským, proplavali se a několik z nich předvedlo balet „labutí jezero.“    

A co poradit lidem, kteří by chtěli s otužování začít?

„Trénink otužilosti probíhá dlouhodobě, nejlépe je začít od dětství a otužovat se celoživotně. Otužovat se lze denně. Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny. Pokud bychom s otužováním přestali, zvýšená otužilost by během několika týdnů opět poklesla. Proto je důležitá soustavnost. Po delším přerušení otužování (kvůli nemoci, zranění, pobytu v teplých krajích apod.) je třeba začít téměř od začátku,“ uvádí se na stránkách www.otuzilci.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám