Hlavní obsah

Při návštěvě Nymburka se vyfotografujte s Bohumilem Hrabalem

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zimní přestávce, kdy Lavička Bohumila Hrabala odpočívala v hale radnice a posléze prošla údržbou nezbytnou k nakonzervování dřeva, se toto populární posezení vrátilo pro turistickou sezónu na nymburské náměstí.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Autorem lavičky se sochou Bohumila Hrabala a jeho kočkami a knihami je nymburský sochař a řezbář Michal Jára. Z dubového a jasanového dřeva ji na zakázku vytvořil v roce 2012. Město Nymburk vzdalo touto sochou hold literátovi, jemuž byl Nymburk obzvláště drahý a pro jeho tvorbu velmi inspirativní.

Ač se na její adresu zpočátku ozývaly i kritické hlasy, stala se jedním z nejatraktivnějších míst ve městě – v průběhu sezóny se s Hrabalem vyfotografují tisíce lidí. V roce 2013 se na lavičce nechal vyfotit i prezident Miloš Zeman při oficiální návštěvě města.

Na zimu je pak dílo uloženo do haly městského úřadu, kde je ale samozřejmě také k dispozici.

Podobné sochy, s nimiž se lidé rádi fotí, mají i v jiných městech. Většinou jsou bronzové či plastové. Proti té nymburské mají nepříjemnou vlastnost – studí.

Reklama

Výběr článků

Načítám