Hlavní obsah

Při Košařově memoriálu změří plavci síly v soubojích o putovní poháry

Novinky, Luboš Ibrmajer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci plavání jsou v sobotu 14. května zváni do plzeňského plaveckého bazénu v Kozinově ulici - uskuteční se tu 64. ročník Košařova memoriálu v prsařském trojboji (50, 100 a 200 m prsa) a štafety (4 x 50 m prsa žen a mužů). Přihlášeno je více než 140 účastníků z 15 plaveckých klubů z celé ČR.

Foto: Luboš Ibrmajer

Jan Kutil (SlPl) - dvojnásobný vítěz a držitel rekordů.

Článek

Pořadatelem je Sportovní klub Radbuza Plzeň, z. s., který má za sebou více než stoletou tradici (založen byl v roce 1911).

Závod je pořádán na počest předválečného člena Antonína Košaře, který byl pro odpor proti nacistické okupaci zatčen. Antonín Košař byl hlavně přeborníkem v prsařských disciplínách.

Výkony závodníků budou bodovány podle tabulek ČSPS a vítězí soutěžící s nejvyšším bodovým součtem.

Rozplavby začnou od 9:15. Závody v 10:00 zahájí starosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer společně s prezidentkou klubu Lenkou Kohoutovou.

Co si odvezou za své nejlepší plavecké výkony vítězové?

- v kategoriích mužů a žen na prvních třech místech finanční prémie,

- v kategoriích žáků a žaček na prvních třech místech věcné ceny,

ke kterým každý z oceněných dostane diplom.

Pro vítěze připravil Městský obvod Plzeň 3 putovní pohár starosty, který je osobně předá nejlepším účastníkům trojboje. Pro umístěné na druhém a třetím místě jsou připraveny medaile.

Po roční odmlce bude favoritem Jan Kutil z PK Slávia VŠ Plzeň (SlPl), již dvojnásobný vítěz kategorie mužů a držitel rekordů. Jeho konkurentem by mohl být Martin Bejček z Bohemians Praha (Boh) a Martin Dřevínek z Berouna. Nejstarším závodníkem bude Petr Buble (ročník 1946, SlPl).

V kategorii žáků bude chtít favority potrápit domácí závodník Matěj Franěk, který bude účastníkem nejrychlejších rozplaveb. O stupně vítězů by se měli „poprat“ Kristián Balon (SK Žatec), Tomáš Kůželka (SlPl) a Jan Lizec z Hořovic.

Kategorii masters mezi ženami by měla vévodit Markéta Kubešová (1979), SlPl. SK Radbuzu budou chtít dostat na místa nejvyšší Markéta Vaicová a Eliška Marková. Favoritkami by měli být Karolína Marešová (Boh), Alena Hampejsová, loňská vítězka. Do pořadí na stupních vítězů by ještě mohli promluvit Michaela Železná z Rakovníku nebo Barbora Blovská, která loni získala bronzovou medaili v kategorii žaček.

Mezi žačkami budeme mít své „želízko v ohni“ v podobě Michaely Maříkové. Soupeřky nalezne v Lauře Horkayové z Pelhřimova, Štěpánce Kopejtkové (SlPl) a Agátě Proškové z USK.

Antonín Košař:

Narodil se 17. prosince 1914 v Plzni, pracoval jako dělník ve Škodovce. V roce 1942 se zapojil do odboje v apretuře (oddělení konečné úpravy výrobků). Spolupracoval zde s Jiřím Fišerem a s Bohuslavem Daňkem z výroby oceli, který byl vedoucím jedné z ilegálních skupin.

V době rozsáhlého zatýkání příslušníků odboje na jaře 1943 byl Antonín Košař přeložen do (bývalého) pobočkového závodu Škodovky v Dubnici na Slovensku. Tady pomýšlel na útěk za hranice. Byl však 27. května 1943 zatčen a v Drážďanech byl odsouzen k 8 letům vězení. Podruhé ho fašisté 22. září 1944 odsoudili v Berlíně k trestu smrti a 8. ledna 1945 v Brandenburgu popravili. (Z knihy Nikdo nebude zapomenut, autora Vojtěcha Laštovky, z roku 1985.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám