Hlavní obsah

Při jízdě na kole Vysočinou poznáte, jaké poklady doma máme

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Vzhůru do sedel a za zážitky, někteří ale jen polykají kilometry, aniž by si uvědomovali krásy okolí. Ale takových cyklistů a těch, kteří ničí kvůli adrenalinu přírodu, je naštěstí zlomek. Kolaři už jsou dost zahlcené Šumava, Krušné hory, Český ráj, jižní i střední Morava. Zatím jim uniká Vysočina.

Foto: Vratislav Konečný

Zřícenina Rokštejna

Článek

Uniká, ale jen částečně, i tady občas narazíte na skupinky či jednotlivce, ale není to tak strašné. Ono někdy vyhýbat se koloně není nic příjemného, zažil jsem to například na Jizerské louce nebo u Kvildy.

Zbylo na Čechy i Moravany

Občas se hádají Češi s Moravany, nebo spíš obráceně, kde je lépe a co kdo má. Je tu ale společné území, kde spory jdou stranou, jsou tu fajn lidi a nádherná příroda.

Trochu panenská je Českomoravská vrchovina, neboli Vysočina, romantický a na památky i krásnou přírodu bohatý kraj na pomezí Čech a Moravy. Součástí členité oblasti jsou i Žďárské vrchy, kudy prochází evropské rozvodí a více než polovinu této pahorkatiny pokrývají zdravé husté lesy. Zachovalá a rozmanitá příroda byly důvodem, proč jsou už od roku 1970 vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí.

Malé turistické menu

Sportovní fanoušci jistě nevynechají návštěvu Nového Města na Moravě, které dobře znají milovníci lyžování, hlavně biatlonu. Komu je přednější příroda, může vyjet například k Velkému Dářku, největšímu rybníku na Českomoravské vrchovině, který vznikl už na konci 15. století.

Vynechat byste neměli ani výstup na Devět skal - nejvyšší horu Žďárských vrchů a druhý nejvyšší vrchol celé Českomoravské vrchoviny. V okolí Devíti skal najde turista divokou přírodu plnou úchvatných skalisek a vzácné květeny.

Největším městem regionu je Žďár nad Sázavou s nádherným zámkem, a hlavně s jednou z našich památek zapsaných na seznam UNESCO – s kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který leží na dohled od Žďáru.

Dále Jihlava a její zoo, Pelhřimov plný kuriozit, Třebíč s bazilikou a židovským městem, kláštery v Nové Říši, v Želivu, hrady Lipnice, Orlík, Zubštejn či Rokštejn, moc hezká jsou údolí Jihlavy a Oslavy..., pohádková Telč

Budišovský zámek je plný zvířat, ve Velké Bíteši najdete opevněný kostel, známý je westernový Šikluv mlýn, vybere si každý.

Pečlivě vybírejte lokalitu a ubytování

Vydařená dovolená se ale neskládá jenom ze sportovních výkonů a cestovatelských zážitků. Její součástí je také najít kvalitní zázemí.

„Pro cykloturistu to znamená především zvolit dobré ubytování, místo, kam pohodlně dojede autem a bude mít kde v bezpečí uložit kola. Osobně se ale domnívám, že zkušený cestovatel stejně tak ocení pohodlné a komfortně zařízené pokoje a kvalitu kuchyně. Někdo se spoléhá na doporučení přátel, jiný se orientuje podle informací získaných na internetu. Rozhodně doporučuji si v každém případě zjistit, zda hotel nebo penzion je zařízen pro cykloturistiku, v jaké lokalitě se nachází a zda je v okolí dostatek vhodných cílů pro vyjížďky a výlety na kole,“ říká Gorjan Lazarov, ředitel OREA Hotels & Resorts.

Najdete zde ale i spoustu penzionů nebo menších ubytovacích zařízení, včetně kempů.

V Česku je krásně, to už pochopila řada výletníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám