Hlavní obsah

Přežije plavecký areál v centru Plzně?

Novinky, Luboš Ibrmajer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plaveckému areálu Sportovního klubu Radbuza Plzeň, o. s. (SK Radbuza) v Kozinově ulici na Chodské náměstí v nedávné době hrozily vážné problémy z důvodu neustále se snižujícího finančního krytí jeho provozu.

Foto: Luboš Ibrmajer

Plavecké závody na velkém, 25metrovém bazénu se šesti drahami. Startovní bloky.

Článek

Za 40 let klub vychoval velké množství velmi úspěšných plavců, konaly se zde stovky významných závodů a soutěží. Co je nejdůležitější? Naučily se zde plavat tisíce osob, především dětí. V současnosti je evidováno ke stu tisíc návštěv ročně.

Mezi oblíbené služby patří vedle rekreačního plavání výukové kurzy pro nejmenší – rodiče s dětmi (od 6 měsíců), začátečníky a pokročilé od 4 let. Navazující kurzy se zaměřují na zdokonalení a závodní přípravu. Je samozřejmostí, že mimo běžnou veřejnost využívají areál MŠ, ZŠ a SŠ z Plzně i okolí. K stálým partnerům také patří mimo jiné zdravotní pojišťovny, hasiči, plzeňští hokejisté, sokolové, vodácké a potápěčské kluby atd.

Stav objektu odpovídá době vzniku a příležitostně vyžaduje i finančně významné opravy. Zařízení je plně funkční. Nezbytné opravy pro letošek byly vyčísleny 200 000 Kč a pro další období jsou plánovány úpravy v celkovém finančním objemu v řádu jednotek miliónů Kč.

Pro činnost areálu mají zásadní – a v současnosti dokonce existenční – význam především příspěvky poskytované Magistrátem statutárního města Plzeň (MMP) a Městským obvodem Plzeň 3 (MO Plzeň 3), který za poslední 4 roky poskytl přes milión korun na provoz.

Ze společného jednání se zástupci MMP, MO Plzeň 3 a SK Radbuza vyplynula možnost přidělení mimořádného finančního příspěvku MMP.

Vedení MO Plzeň 3 se veřejně zasazuje o to, aby provoz areálu zůstal zachován. Jeho nejvyšší představitelé se dokonce již několikrát vyjádřili, že pro občany je potřebné zajistit možnost plaveckého vyžití v nezměněném rozsahu.

„Bazén je důležitým prvkem, nejen pro volnočasové aktivity veřejnosti, ale také pro výuku na školách. Každý velký plzeňský obvod má svůj bazén, a ten centrální by neměl být výjimkou,“ vyjádřil se k situaci starosta Jiří Strobach. “Jsme si vědomi toho, že provoz a údržba takového objektu je nákladná, ale jeho využití a účel jsou nezpochybnitelné.“

Podle klubu by nejhospodárnější byla varianta prostřednictvím různých finančních prostředků z dotací, které by udržely zařízení v chodu do té doby, než bude možné přistoupit k nejvýhodnějšímu řešení na další opravy a vylepšování areálu.

„Bohužel, bazén si na svůj provoz sám nevydělá, a je nutné, aby ho město částečně dotovalo. Například v SRN je to běžná záležitost, a proto může být plovárna v každé větší obci. My jsme připraveni bazén i nadále podporovat a finančně přispívat v rámci dotací na jeho provoz,“ dodal starosta Strobach.

Na základě těchto skutečností nyní klub podal žádost Radě MO Plzeň 3, aby bylo zařízení převzato do majetku města a provozovatelem byla MO Plzeň 3. Věří, že provoz jediného bazénu v obvodě zůstane zachován a dál bude moci přispívat k rozvoji aktivit dětí, mládeže i starších občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám