Hlavní obsah

Přesně po sto letech. Slovácká brigáda znovu složí přísahu

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika žije stoletými oslavami a existuje jedno výročí, které se bude slavit jen v Hodoníně. Tři týdny po vzniku Československa tam vznikla velká a významná vojenská jednotka a nadšenci vojenské historie ji 17. listopadu stylově připomenou.

Foto: Zdeněk Šmýd

Rekonstrukce přísahy se uskuteční stejně jako v roce 1918 před hodonínskou radnicí.

Článek

Těžko si někdo vyjma historiků dnes vzpomene na to, co byla Slovácká brigáda. Sehrála přitom významnou roli v prvních týdnech po ustavení Československa. Zajišťovala na mnoha místech pořádek a hlídala hranice.

Přísahali na sokolský prapor

„Z důvodu zajištění ochrany, bezpečnosti klidu a pořádku v novém Československu vznikl z popudu vojenského odboru Národního výboru v Brně dobrovolnický útvar československé armády,“ připomíná důvody vzniku historička Masarykova muzea v Hodoníně Hana Sýkorová.

První členové složili přísahu na prapor sokolské jednoty 17. 11. 1918 právě v Hodoníně a ve stejném městě se odehraje v tuto sobotu rekonstrukce slavnostního aktu.

Na Masarykově náměstí přísahu složí po sto letech nadšenci z KVH Slovácko za spolupráce přátel a kolegů z dalších klubů vojenské historie. V rámci celodenního programu přijde hlavní bod na řadu ve 14.00. Sváteční den v Hodoníně toho ale nabídne mnohem více.

Uvidíte vojenské ležení i polní lazaret

Už od 10.00 bude na náměstí vojenské ležení i s polním lazaretem, polní kuchyní či speciální výstavou. K vidění bude tehdejší vojenská technika. Otevřeno bude v nedalekém Masarykově muzeu, kde budou k zhlédnutí další tematické výstavy. Po skončení přísahy se mohou v 15.00 těšit ti nejzapálenější na přednášku a ti kulturně založení na slavnostní koncert v kostele Sv. Vavřince, při kterém zazní Requiem od W. A. Mozarta.

Slovácká brigáda měla v roce 1918 tisíce členů. Zasahovala například na Slovensku, kde potlačovala rabování či útoky maďarských vojáků. Na Mikulovsku a Znojemsku zasahovala zase proti německým jednotkám. Vyrážela dokonce i na Těšínsko, kde byly problémy s Poláky. Šlo o jedno z tehdejších nejmohutnějších dobrovolnických seskupení.

Jak uvádí historička Hana Sýkorová, Slovácká brigáda zanikla 6. června 1919 a její reorganizací vznikl Slovácký pěší pluk, který pak do roku 1920 vykonával pohraniční službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám