Hlavní obsah

Přeshraniční filmový festival aspiruje na událost letošního jara

Novinky, Hana Kolomazníková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po jedenácté se na pomezí České republiky, Německa a Polska uskuteční Mezinárodní filmový festival Nisa. Během pěti dnů se od 7. do 11. května na 15 promítacích místech představí na 100 filmů, k diskuzím přijede řada filmových tvůrců a protagonistů zblízka i zdaleka.

Foto: Peter Matthes

Filmový festival Nisa se koná již po jedenácté

Článek

Filmový festival Nisa vznikl před 11 lety ve spolupráci filmových klubů v německém Großhennersdorfu, polské Jelení Hoře a českém Liberci s cílem nabídnout náhled do filmové tvorby sousedních zemí. Dnes je festival významnou kulturní událostí nejen východního Saska, ale i severních Čech.

Atmosféru festivalu si mohou vychutnat návštěvníci v Liberci, Hrádku nad Nisou nebo Rumburku. Do německé Žitavy, která je s pěti promítacími místy srdcem festivalu, to z Liberce rovněž není daleko.

Program 11. ročníku     

Na programu festivalu jsou kromě českých a zahraničních filmů také koncerty, výstavy a čtení. Filmy jsou rozděleny do několika řad. Kromě hlavní soutěže hraných filmů, ve které bojují čeští zástupci Jako nikdy, Klauni a Zázrak, budou ceny rozdány i pro nejlepší dokumentární a krátký film. I v těchto kategoriích má česká kinematografie svá želízka v ohni.     

Zvláštní fokus festivalu je letos věnován životu Židů ve východní Evropě. Kromě zhlédnutí starších či novějších filmů se mohou zájemci vydat také na tematickou prohlídku Zhořelce či Žitavy, milovníky židovské hudby jistě potěší klezmerová skupina Aklaronte nebo DJ Meschugge z Tel Avivu.    

Na východ se zaměřuje i další z tematických řad, ve které jsou zastoupeny nejnovější filmy ze Srbska, Chorvatska, Gruzie nebo Makedonie. Za zmínku zde jistě stojí nový film Miloše Pušiće Odumiranje, který poběží v liberecké Varšavě. Na komedii Vinko Brešana Knězovy děti o snaze místního faráře zvýšit porodnost na malém dalmatském ostrově můžete zajít ve Zhořelci či Rumburku.     

Letošní retrospektiva je věnována jednomu z nejznámějších německých režisérů současnosti, Andreasi Dresenovi, který na festivalu obdrží čestnou cenu. Český divák ho může znát díky filmům Láska na grilu či Konečná uprostřed cesty. Hořkou komedii Léto v Berlíně je možné zhlédnout např. v Hrádku nad Nisou.

Lákadla v podobě regionální tvorby     

Novinkou je filmová řada Regionalia, kde se letos poprvé představí díla z regionu. Zde zmiňme alespoň dokumentární film o severočeských Hejnicích Světlo za horami mladé režisérky Lenky Šikulové, která jej přijede osobně představit do Hrádku nad Nisou.

Obdivuhodným příběhem touhy, odhodlání, ale především lidskosti je potom snímek Rysy 2013 jinak, který poběží v Liberci.

Kabaret na závěr     

Závěrečný večer s předáním cen proběhne v neděli 11. května. Hřebem večera bude vystoupení londýnské skupiny The Tiger Lilies, která od doby svého vzniku v Čechách již několikrát koncertovala. Kontroverzní písně plné černého humoru a ironie si můžete přijet poslechnout do pivovaru Landskron ve Zhořelci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám