Hlavní obsah

Přerovské muzeum připravuje výstavu 80 let společně pro ptáky a pro lidi

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolicky 4. prosince, přesně na den 80 let od založení Moravského ornitologického spolku (MOS), proběhne v Muzeu Komenského v Přerově vernisáž výstavy, která přiblíží veřejnosti historii i současnost druhé nejstarší ornitologické organizace v České republice - Moravského ornitologického spolku.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově

Plakát výstavy "80 let společně pro ptáky a pro lidi" - první část.

Článek

Výstava pod názvem 80 let společně pro ptáky a pro lidi je instalována v galerii přerovského zámku v prvním poschodí a potrvá do 3. března 2013.

Podle kurátorky výstavy, kterou je Marta Jandová, pracovnice Muzea Komenského v Přerově, je cílem výstavy přiblížit veřejnosti nejen historii ornitologického a ochranářského hnutí na střední Moravě, ale také vývoj neziskové organizace zaměřené na ochranu a výzkum ptactva ve společensko-politickém kontextu minulého století až po současnost. Mimo řady historických dokumentů, fotografií a předmětů jsou součástí expozice také informační panely o významných osobnostech MOS i ptačích lokalitách na Moravě.

Bohatou činnost Moravského ornitologického spolku dokumentuje ukázka vydávaných časopisů, monografií i brožurek a letáků. Návštěvníci si připomenou i řadu akcí, kdy podpora veřejnosti, kterou MOS získal, pomohla zvrátit špatná rozhodnutí nebo alespoň dodatečně napravit chyby. Příkladem může být jak původně vybraný, ale naštěstí nerealizovaný lanový Tyršův most, tak i dodatečná úprava skleněných protihlukových stěn Mostu Legií proužkováním. V obou případech se zabránilo zbytečnému zabíjení ptáků.

Podle informací od Adolfa Goebela, jednatele MOS, si návštěvníci budou moci prohlédnout, jak vypadá odchytové zařízení pro kroužkování ptáků a nebo preparátorské pracoviště. Pro děti je připravena počítačová hra. Výstavní panely jsou bohatě prokládány atraktivními fotografiemi a malbami. Vystaveny budou i dalekohledy přerovské Meopty, které spolek využívá jak k vědecké činnosti, tak při akcích pro veřejnost. Jedná se o opravdu ojedinělou výstavu, kterou si rozhodně neměl nechat ujít žádný milovník historie a přírody. Zaujme určitě každého, včetně děti a je to ideální tip na rodinnou vycházku.

Reklama

Výběr článků

Načítám