Hlavní obsah

Přemožitelé kanálu La Manche závodili v chladné Plumlovské přehradě

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. ledna uspořádal oddíl DZP TJ Haná Prostějov 1. ročník zimního plavání, který nesl příznačný název O ledovó čapo Boba Pácla. Oddíl pořádal na této přehradě závod v minulosti již 17krát (od roku 1991), ale vždy na podzim v listopadu.

Foto: Michal Mucha

Pořádající oddíl Dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov

Článek

„Tento závod pořádáme poprvé v zimním ročním období a je potřeba říci, že vodní podmínky pro plavce byly opravdu tvrdé,” upřesnil ředitel závodu Otakar Ježek. Do ledové vody o teplotě 2°C se ponořila téměř stovka plavců. Mezi nimi byly i tři diváci (z toho dvě ženy), kteří sklidili po uplavání stometrové tratě veliký potlesk.

Letošního ročníku se zúčastnili opravdu veliké plavecké osobnosti. Přijelo několik přemožitelů kanálu La Manche.

Tím nejrychlejším byl za muže na trati 750 m Rostislav Vítek (FIDES Brno), který pokořil kanál v roce 2009 a rok před tím plaval na olympiádě v Pekingu a umístil se na 17. místě. Druhý doplaval Jakub Valníček (I. PKO Praha) a pro bronz si doplaval Martin Homolka (FIDES Brno).

Nejrychlejší ženou na 750 m trati byla Renata Nováková (SCPAP Pardubice), těsně za ní doplavala Magda Okurková (FIDES Brno). Jako třetí doplavala další přemožitelka kanálu La Manche z roku 2001, předsedkyně pořádajícího oddílu a zároveň jejich ledová královna Dana Zbořilová, která tak zároveň oslavila i své krásné kulaté narozeniny.

Závod si užíval i nejstarší závodník, nestor zimního plavání, dlouholetý člen plaveckého oddílu TJ Haná, Bohumil Pácl. Podle něj Hanáci pojmenovali i tyto závody.

„Vůbec jsem o tom nevěděl, docela mě naši plavci šokovali. Z prvopočátku jsem byl lehce naštvaný, ale když jsem viděl, jak si to všichni pochvalovali, tak jsem si to užíval také,” svěřil se s úsměvem téměř 75letý plavec Hané. „A o tom to je,” doplnil jeho slova moderátor akce Michal Mucha. A dodal: „Chtěli jsme, aby si to Bob užíval, protože si ho všichni pro jeho povahu nesmírně vážíme. Je spolehlivý, ochotný a tady ta naše zimoplavecká rodina je v podstatě i jeho rodinou a jeho životem.”

Závodu se zúčastnil i David Čech, který jak říká, do ledové vody nevlezl už 4 roky. David Čech přeplaval kanál La Manche v roce 2004 a v roce 2006 dokonce tam i zpět. Dalším přemožitelem kanálu z roku 2006, který pokořil Plumlovskou přehradu byl i předseda oddílu FIDES Brno – Petr Mihola. Mezi závodníky se objevila i nová tvář – Josef Köberl, rakouský plavec, který hostuje u FIDES Brno a který se chystá na kanál v srpnu 2015.

Oddíl DZP TJ Haná má dlouholeté zkušenosti s pořádáním plaveckých závodů. „Každé uspořádání závodu je především o týmové práci a náš oddíl v současné době disponuje velmi dobrou členskou základnou, zapálenou pro tento sport a velice obětavou a ochotnou pro tento sport a hlavně pro lidi, kteří se mu věnují udělat maximum, aby byli spokojeni. Právem jim patří velké poděkování,” dodal moderátor akce Michal Mucha.

Oddíl zve diváky na další závod 28. března, který by rád uspořádal na vodní ploše v Zářičí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám