Hlavní obsah

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil dopravní zátěží těžce zkoušený Spořilov

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci občanských sdružení informovali premiéra Bohuslava Sobotku při jeho páteční návštěvě pražského Spořilova o extrémní dopravní zátěži a z toho vyplývajících zdravotních rizicích. Premiér deklaroval prioritní zájem státu na urychlené dostavbě aktuální varianty Pražského okruhu, resp. stavby 511.

Foto: SOS Spořilov

Premiér Sobotka na Spořilově

Článek

Premiér Sobotka zareagoval na výzvu občanských sdružení SOS Spořilov a Zdravý Spořilov, která dlouhodobě upozorňují na katastrofální situaci a překračování limitů škodlivin v oblasti, kde žije více než 10 000 obyvatel.

Sdružení se obrátila na premiéra s prosbou o podporu při jednáních s ministrem dopravy Antonínem Prachařem ohledně urychlení dostavby Pražského okruhu. Těžká tranzitní doprava je desítky let vedena nadlimitně zatíženým územím Spořilova. Dochází tak k poškození životního prostředí a zdraví lidí.

Podle současných měření Ústavu experimentální medicíny AV ČR je oblast Spořilova extrémně zatížena prachovými částicemi PM2,5, což mimo jiné představuje významné kardiovaskulární riziko, a dále také karcinogenním benzo(a)pyrenem.

Limity těchto látek jsou překročeny několikanásobně, a to dokonce i ve vnitřním prostředí, tedy v bytech. Nanočástice v ovzduší (rozsáhlá měření ČVUT) dosahují násobně až řádově vyšších koncentrací než je městské pozadí. Také hluk vysoce přesahuje hodnoty staré zátěže a výjimky umožňují v oblasti Spořilova dokonce hluk okolo 70 - 75 dB.

Premiér Sobotka se osobně přesvědčil o extrémní dopravní zátěži Spořilova a seznámil se s navrhovanými opatřeními, mimo jiné s prosazovaným projektem zastřešení čtyřproudé sídlištní komunikace - Spořilovské. Zároveň zástupcům občanských sdružení potvrdil prioritní zájem státu na co nejrychlejším dokončení aktuální varianty Pražského okruhu, resp. stavby 511. Tato zpráva je zásadní nejen pro obyvatele Spořilova, ale i pro statisíce obyvatel Prahy, kterým desítky let projíždí těžký tranzit v těsné blízkosti domovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám