Hlavní obsah

Překážku jménem COVID-19 překlenul Travelcon 2020 telemostem

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubnový čtvrtý ročník dnes už tradiční konference cestovního ruchu Travelcon 2020 si do své historie zapíše hned několik NEJ. V jejím uskutečnění totiž Jihočeské centrále cestovního ruchu (JCCR) a Destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko nezabránila proti předpokladům ani pandemie COVID-19.

Foto: Petr Pokorný

On-line Travelcon 2020.

Článek

Travelcon 2020 se tak stal nejhouževnatější, nejrychleji rostoucí a největší konferencí cestovního ruchu v ČR.

„Koronavirová pandemie cestovní ruch zcela ochromila a my jsme se rozhodli, že musíme ukázat sobě, kolegům a dalším desetitisícům lidí pracujícím v tomto oboru v oblasti služeb, světlo na konci tunelu. Kdy jindy bychom měli řešit restart našeho oboru, než hned na začátku možná i dost vleklé krize,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

V situaci, kdy všichni sčítají škody a odhadují další ztráty, tým JCCR nezrušil plánovanou konferenci. A to i přesto, že to všichni očekávali. Nerezignoval. Hledal řešení. A našel ho.

„Setkat se a přitom nesetkat. Vpravdě pohádková hádanka. Řekli jsme si ale, že každá hádanka má řešení. Hledali jsme a našli. Moderní technologie, telemost. Pojedeme on-line. Už loni jsme to částečně vyzkoušeli. Musí to jít. Jdeme do toho. A bylo to,“ konstatoval Polášek.

Travelcon 2020, jehož partnerem byla agentura CzechTourism ukázal, že každá krize přináší nové výzvy, možnosti a příležitosti. On-line řešením navíc naznačil jednu z cest, kterými by se do budoucna mohly podobné konference ubírat.

„Všichni se jistě shodneme, že osobní kontakt nic nenahradí. Kombinace klasické formy jednání s on-line technologiemi, ovšem umožní účast na akci mnohem více zájemcům. Například Travelcon: Jeho klasická forma počítala se zhruba 300 účastníky. V on-line verzi jich nakonec bylo více než 1600. Přímá účast na jednání může být pro mnohé limitující z hlediska nákladů i času. V budoucnosti by tedy nebylo nutné zvyšovat počet fyzicky přítomných účastníků a přitom dát prostor všem případným zájemcům právě díky on-line účasti. Je to velmi flexibilní forma, pro mnohé z různých důvodů i dostupnější,“ doplnil předseda Destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný.

O technické zajištění se postarala společnost Borovka Event. „Přestože jsme v oboru déle než 13 let a ročně realizujeme zhruba 300 eventů různé náročnosti, byl Travelcon 2020 z hlediska technického konceptu a následného odbavení jednou z nejnáročnějších akcí, které jsme realizovali,“ řekla vedoucí produkce Lenka Borovková.

Firma vytvořila pro dvoudenní konferenci 2020 tři studia. Dvě v Českých Budějovicích a třetí v Praze. Všechny propojila telemostem. Na její realizaci se přímo podílely čtyři desítky lidí. Produkční, kameramani, zvukaři, střihači, osvětlovači, videooperátoři a režisér.

V budějovických studiích byly součástí sálů Led TV P2.6 složené ze 180 modulů. Během konference bylo několik desítek řečníků ve spojení jak v on-line, tak i off-line režimu. „Měli jsme zde samozřejmě také několik media serverů, profesionální střihací a kamerovou techniku, včetně jeřábu, kvalitativní PA, osvětlení, 360° kameru pro virtuální realitu a další zařízení,“ dodala Borovková.

Podle manažerky konference Petry Machovcové JCCR pro velký zájem prodloužila možnost zhlédnutí záznamu celého Travelconu 2020 až do 13. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám