Hlavní obsah

Překážkový závod Bahňák letos zdolal rekordní počet běžců

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstříc náročné trati extrémního závodu Bahňák vyběhlo uplynulou sobotu téměř osm set padesát neohrožených závodníků. S obrovským nasazením a zápalem zdolávali jednu překážku za druhou a s vypětím všech sil ukusovali z 2,2 kilometru dlouhé závodní trasy v Jižním lomu na okraji Sokolova.

Foto: Milan Hloušek

Na závodníky čekala bahenní lázeň – jímka plná kaolinu.

Článek

Někdy se museli doslova plazit po čtyřech kluzkou bahenní lázní či se protahovat úzkými rourami. Jindy jim zase vůle zavelela napnout všechny svaly a jako zvíře se vydrápat po lanové stěně nebo vyšplhat vnitřkem 3,5 metru vysokého bednění.

Pořádně zabrat dostaly ruce, nohy i každá šlacha v těle. Tváře závodníků ocejchovala únava, pot a mazlavý kaolin. Šrámy a modřiny by snad ani nikdo nespočítal. Na odřeniny však nikdo z borců nehleděl. Dopředu totiž věděli, do čeho jdou a jak mohou být překážky záludné.

Letošní Bahňák navíc přišel s novinkou, která příznivce adrenalinových sportů ještě více vyburcovala. Den před hlavním závodem se ti největší odvážlivci mohli přihlásit na doplňkový noční sprint ve tmě s čelovkou.

„Zdolávat překážky ve tmě bylo hodně náročné. Nejhorší byl skok do vodního příkopu, jelikož jsem pořádně neviděla, kam vlastně padám,“ popsala svůj zážitek z nočního běhu sympatická závodnice.

Každý se na překážkový běh připravuje po svém. Mnozí si před závodem zvyšují fyzičku, aby náročnou trať zdolali co možná nejlépe. Ani výbavu není radno podceňovat. Doporučením bylo, čím méně oblečení, tím menší zátěž bude člověk s sebou vláčet. Cestou se totiž každý zákonitě namočí. A dále, kdo si boty obmotal a upevnil lepicí páskou, měl jistotu, že je neztratí v bahně. Vhod závodníkům přišly také rukavice, zejména při přelézání překážek nebo ručkování po laně. Ne na všechno se ale člověk může dostatečně připravit.

„V jednu chvíli jsem se pořádně napil bahna. Měl jsem ho plná ústa a zalepené oči. Naštěstí jsme se pak brodili přes řeku Ohři, takže jsem si pusu trochu vypláchl. V cíli jsem pak zatoužil po jediném, po pořádném loku dobrého piva, aby mi spravilo chuť,“ usmál se závodník nad půllitrem vítaného životabudiče - bahenního piva.

Přesně takovou přezdívku dostala minulý rok polotmavá dvanáctka, kterou tu čepoval Kynšperský pivovar. „Minulý rok hodně pršelo a všude bylo moře bahna. A tak jsme náš ležák podle toho trefně pojmenovali,“ vysvětlil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil, co má polotmavé pivo společného s extrémním závodem v bahně.

Bahňák je překážkový závod jednotlivců a družstev otevřený pro příslušníky Integrovaného záchranného systému (IZS), veřejnost a děti. Za sebou má čtvrtý ročník a jeho popularita neustále roste.

„Na prvního Bahňáka se přihlásilo asi 350 lidí. A každým rokem jich přibývalo. Kvůli velkému zájmu jsme postupně navyšovali kapacitu, ale i ta má bohužel svoji hranici,“ sdělil Petr Katriňák z občanského sdružení ONeSa Sokolov, které Bahňáka organizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám