Hlavní obsah

Přehrada Hracholusky odkryla tajemství svého dna

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehrada, která dosahuje rozlohy přibližně 490 hektarů, vznikla v šedesátých letech minulého století zaplavením údolí řeky Mže.

Foto: Jan Kaše

Součást původní obranné linie

Článek

V letošním roce bylo nutné z důvodu rekonstrukce pilířů železničního mostu, který spojuje oba břehy, snížit hladinu vody, což vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu nebyl až takový problém.

Několik desetiletí sem člověk nevstoupil

Nízký stav vody, kdy především v horní části přehrady protéká údolím opět pouze řeka, dává jedinečnou možnost projít se po místech, kam lidská noha vstoupila naposledy před více než 50 lety (pokud samozřejmě nepočítáme potápěče).    

Objevují se základy bývalých domů, cest či mostů. Můžete pozorovat, jak vysoké jsou skály, tvořící za normálního stavu přírodní břeh přehrady.

Lepší než Maginotova linie

Když ve třicátých letech 20. století začalo být tehdejší Československo ohrožováno sousedním nacistickým Německem, bylo nutné urychleně řešit opevnění.   

„Nejvyšší rada obrany státu učinila za mého předsednictví všecka usnesení ve věci pohraničních opevnění a financování tohoto velikého a jinak úspěšného podniku, jenž i vedle Maginotovy linie plně obstál a v mnohém ji předčil,” zhodnotil kvalitu československého opevnění tehdejší prezident Československa Edvard Beneš (Paměti Část II, 1947). 

Odolné řopíky

A právě podél řeky Mže vedla jedna z obranných linií, která byla později zapomenuta zaplavením údolí. Malých pevnůstek, tzv. řopíků (takto byly pojmenovány podle Ředitelství opevňovacích prací) se po poklesu vody objevilo hned několik.            

Jedná se o lehké opevnění, jehož železobetonové stěny dosahovaly tloušťky 80 nebo 120 cm a byly schopné odolat střelám ráže 105 mm, resp. 155 mm.  

I když řopíky nejsou kvůli nánosům vidět v plné své „kráse“, jsou stále dobře zachovalé, a to včetně ocelolitinových střílen. Tehdejší stavbaři prostě odvedli opravdu poctivou práci.

Dobře jištěný vstup

Do řopíku se většinou vstupovalo šachtou přes dva metry hlubokou, do níž se otevíraly pancéřové dveře. Přímo proti nim se pak nacházela střílna, ze které bylo možné palebně kontrolovat šachtu i vstupní chodbu.

Uvnitř bylo až sedm vojáků, vyzbrojených kromě osobních zbraní i kulomety, které byly umístěny do dvou ocelolitinových střílen. Venkovní prostor byl monitorován dvěma periskopy ve stropu pevnůstky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám