Hlavní obsah

Přehrada Bystřička nabídla den otevřených dveří

Novinky, Jan Močarník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. března měli zájemci jedinečnou příležitost navštívit Přehradu Bystřička trochu jinak. V rámci dne otevřených dveří se mohli návštěvníci podívat do strojovny elektrárny, do vypouštěcí věže a dokonce i dovnitř hráze.

Foto: Jan Močarník

Přehrada Bystřička

Článek

Vodní dílo Bystřička bylo vybudováno v letech 1908-1912 a jedná se o jednu z nejstarších přehradních hrází v ČR. Hlavním podnětem pro zahájení stavby byly ničivé povodně na přelomu 19. a 20. století. V dnešní době slouží přehrada zejména k ochraně před povodněmi, ale taky k rekreaci a výrobě elektrické energie.

Hlavními částmi Vodního díla Bystřička jsou: vodní nádrž, zděná hráz s elektrárnou, vypouštěcí věž, domek hrázného a bezpečnostní přepad s kaskádami. Přehradu a elektrárnu řídí moderní počítačový systém a nechybí ani kamerové zabezpečení celého objektu.

Prohlídka byla zahájena návštěvou vypouštěcí věže, kde jsme mohli vidět až na dno přehrady 27 metrů hlubokou šachtou. Součástní prohlídky byla i návštěva vnitřních částí hráze a strojovny elektrárny.

Celkový objem nádrže je 4 960 000 m3, přičemž stálé zadržení je 791 000 m3 a zatopená plocha je 39,5 ha. Délka hráze v koruně je 170 m a šířka 4,6 m. V elektrárně jsou instalovány dvě turbíny o celkovém výkonu zhruba 66 kW.

Více fotografií z prohlídky naleznete na http://www.ivsetin.cz/

Reklama

Výběr článků

Načítám