Hlavní obsah

Představitelé managementu Třineckých železáren se s odboráři dohodli na růstu mezd v roce 2014

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednávání dodatků kolektivní smlouvy zaměstnanců Třineckých železáren bylo ukončeno. Představitelé vrcholového managementu se s odboráři dohodli na zaručeném růstu mezd v roce 2014. Zaměstnanci mohou s navýšeným výdělkem počítat již ve výplatě za leden.

Foto: Petra Jurásková

Kolektivní smlouvu podepsali v pondělí 3. února představitelé managementu a odborové organizace.

Článek

K podpisu smlouvy došlo v pondělí ráno. Obě strany se dohodly na růstu tarifního platu o 200 korun, což se promítne pozitivně i v řádném prémiovém hodnocení pracovníků. „Nárůst pevné složky byla jedna z našich priorit, což se podařilo,“ konstatoval předseda odborového svazu KOVO v třinecké huti František Ligocki.  

Dále dohoda počítá s nárůstem výdělku o 1,7 procenta a při splnění plánovaného hospodářského výsledku o dalších 2,3 procenta. „Kolektivní smlouva je dojednána do roku 2015. Vyjednávání se vedlo hlavně o dodatcích zaručujících zaměstnancům růst mezd,“ uvedl ředitel pro personalistiku a administrativu Ivo Žižka.

Zaměstnancům byly navýšeny také částky na mimořádné benefity průměrně ze dvou na tři tisíce korun. Ty využívají pracovníci buď na nejrůznější rekondiční pobyty, sportovní aktivity či nákup výrobků z produkce Třineckých železáren.  

Pracovníci třinecké ocelářské firmy jsou odměňováni v několikastupňovém systému hodnocení. Každoročně je prováděno hodnocení zaměstnanců, které umožňuje vedoucím jednotlivých provozů odměňovat podřízené podle skutečných pracovních výkonů. Hodnocení zaměstnanců spolu s propracovaným systémem vzdělávání je součástí Etického kodexu Třineckých železáren a zaručuje pracovníkům kariérní růst.  

V Třineckých železárnách aktuálně pracuje přes šest tisíc lidí, v celé skupině Třinecké železárny – Moravia Steel pak téměř 15 tisíc zaměstnanců. Třinecké železárny v letošním roce plánují v rámci generační výměny přijmout asi 150 nových pracovníků, dalších 20 mladých lidí pak do stavu v rámci nástupní praxe pro absolventy vysokých škol. V rámci dceřiných firem lze hovořit o každoročním přijetí další zhruba 100 lidí.  

Třinecké železárny v letošním roce plánují investice do ekologie i do modernizace technologií, které zkvalitní produkci tyčové oceli a drátu. V prognózách ekonomického vývoje letos je generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek zatím opatrný.

„Růst ekonomiky se sice předpokládá, nicméně může docházet k nárůstu cen surovin a s ohledem na plánované investice v naší firmě si nemůžeme dovolit zvyšovat náklady, abychom dosáhli alespoň stejné efektivity jako v loňském roce,“ generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.  

Kromě mimořádných benefitů čerpají pracovníci české firmy s největší produkcí oceli v republice také zaměstnanecké výhody v podobě příspěvku na stravování, pitný režim, příspěvku na penzijní připojištění a kapitálové životní pojištění, čerpat mohou 25 dní dovolené.

Související témata:

Výběr článků

Načítám