Hlavní obsah

Předškoláci z Větrné vyměnili lyže za brusle

Novinky, Petr Pokorný

Českobudějovická Mateřská škola Větrná poskytuje svým malým žákům širokou škálu sportovních aktivit. Děti z Větné tak nezahálely ani v podzimních a zimních měsících.

Foto: Petr Pokorný

Předškoláci na ledě Hokejového centra Pouzar.

Článek

Její nejstarší svěřenci, tedy předškoláci ve věku okolo šesti a sedmi let, už mají za sebou lyžařský kurz na profesionálním simulátoru a nyní jsou již jako doma na ledě Hokejového centra Pouzar.

„Školička, kde se děti naučí základy bruslení, probíhá pod vedením zkušených trenérů zajímavou a nenásilnou herní formou. Především úplní začátečníci mají k dispozici různé pomůcky, o něž se mohou opřít, například barevné kužely, či jednoduché konstrukce, které na ledě sloučí jako obdoba jakýchsi chodítek. Na led vstupují všechny děti výhradně v kvalitních přilbách chránících hlavu, takže jejich pohyb na kvalitně upravené ledové ploše je zcela bezpečný,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Spolu s bezmála padesátkou předškoláků z Větrné se Školičky bruslení účastní také pětice jejich vrstevníků z Mateřské školy Pištín. „Spolupracujeme dlouhodobě, což naší malé venkovské školce umožňuje účast na podobných kurzech. Pouze pro našich pět předškoláků bychom sami led s trenéry získali jen velmi obtížně, pokud vůbec,“ konstatovala ředitelka MŠ Pištín Kamila Lidralová.

Čilá spolupráce zmíněných mateřinek je výsledkem vzájemné komunikace jejich vedení v rámci různých vzdělávacích aktivit pro personál mateřských škol. Ředitelka z Pištína je například čerstvou absolventkou kurzu seznamujícího pedagogy mateřských škol na specifika péče o dvouleté děti. MŠ Větrná je totiž v součinnosti s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci jediným jihočeským vzdělávacím centrem, zapojeného do projektu podpořeného Evropskou unií pod titulem „Determinanty práce s dvouletými dětmi v podmínkách běžné mateřské školy“.

Mateřská škola Větrná, osmitřídní předškolní zařízení s celkovou kapacitou 192 dětí, je umístěna mezi dvěma velkými českobudějovickými sídlišti Šumava a Máj. Areál se skládá ze šesti pavilonů propojených prostornou spojovací chodbou.

Školka má vlastní rozsáhlou zahradu, která je díky výhodné poloze prosta jakéhokoliv hluku a zplodin z výfukových plynů aut. Zajišťuje tak prostor pro aktivní odpočinek i klidovou relaxaci. Je vybavena množstvím dřevěného zahradního herního zařízení, které škola průběžně doplňuje o nové, moderní prvky. Součástí školy je vlastní školní jídelna. Ta je průběžně modernizována tak, aby splňovala předepsané náročné hygienické normy Evropské unie a splňovala požadavky na přípravu kvalitní a zdravé stravy.

Škola pracuje podle vlastního Školního vzdělávacího programu, vycházejícího z Rámcového vzdělávacího programu pro MŠ podle Školského zákona o předškolním vzdělávání. 

Reklama

Výběr článků

Načítám