Hlavní obsah

Přední mediální teoretik zavítal do Olomouce

Novinky, Monika Hrušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denis McQuail, autor nejznámější knihy z oboru médií, přijal pozvání přednášet na Univerzitě Palackého v Olomouci. Přidal se tak k dalším prestižním hostům ze zahraniční, kteří zde před studenty letos vystoupili.

Foto: Jana Ščamburová

Světová kapacita v oblasti médií přednášela pro olomoucké studenty.

Článek

První přednáška se uskutečnila 6. května. Profesor McQuail hovořil na téma Role žurnalistiky vs. současná krize médií. Zaměřil se na fakt, kde se současná žurnalistika nachází.

„Média jsou momentálně v krizi. Do popředí se dostává zábavní složka sdělení,” řekl anglický teoretik. „Žurnalistika se může ubírat pouze dvěma cestami, buď tou suchou, zpravodajskou, nebo zábavnou, až bulvární cestou,” dodal. Po skončení přednášky zájemcům podepisoval své knihy. Ty si mohli všichni přítomní na místě zakoupit.

Denis McQuail je emeritní profesor Universiteit van Amsterdam. Pochází z Velké Británie a je kapacitou ve světě médií a komunikační teorie. Napsal více než desítku knih zabývajících se problematikou masové komunikace. Jeho nejznámější publikace nese název Úvod do teorie masové komunikace a v roce 2010 se dočkala již šestého vydání.

Ve středu 7. května se uskuteční další přednáška s názvem Změny v paradigmatech komunikačního výzkumu a teorie. McQuail se bude zabývat důvody pro změnu nahlížení na masovou komunikaci a vyhodnocení platnosti tohoto tvrzení. Koná se od 11:30 v aule Filozofické fakulty UP na třídě Svobody 26.

Mcquail dorazil na pozvání Centra kulturálních, mediálních a komunikačních studií při Katedře žurnalistiky FF UP. Vše se uskutečnilo s podporou projektu ESF UPlift, který se snaží zprostředkovávat přednášky zahraničních osobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám