Hlavní obsah

Přední čeští onkologové pokřtili speciální DVD pro pacienty s nádorovým onemocněním

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Jihočeských onkologických dnů proběhl křest DVD Průvodce onemocnění zhoubným nádorem, věnované problematice nádorových onemocnění všeobecně. V Českém Krumlově je v pátek 18. října pokřtili přední čeští onkologové - Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. a Prof. MUDr. Pavel Klener DrSc.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

DVD obsahuje praktické informace o prevenci, výskytu, diagnostice a léčbě choroby, které mají pomoci nemocným i jejich blízkým nebo pacientů v riziku nemoci. DVD je zdarma dostupné na odborných onkologických pracovištích nebo ke stažení na stránkách www.dialog-jessenius.cz.

Nově vydaný film rozšiřuje sérii Průvodci onemocněním, ve které byly dosud natočeny filmy Nejčastější gynekologické malignity, Karcinom prsu a Kolorektální karcinom. Společným mottem projektu Průvodci onemocněním pro onkologické pacienty je věta: „Vědět je klíč.“

Česká republika patří v rámci Evropy k zemím s největším výskytem zhoubných onemocnění. „Počet nemocných se rok od roku zvyšuje o 5 procent. Stoupá i počet žijících pacientů léčených pro zhoubný nádor a stále je u nás velmi vysoký podíl pacientů, u kterých se onemocnění zachytí až v pozdním stádiu,“ uvedla doc. Petra Tesařová, která je spoluzakladatelkou o. p. s. Dialog Jessenius.

”Pro pacienty a jejich rodinu je proto nesmírně důležité, aby se po sdělení diagnózy velmi rychle zorientovali v problematice nemoci, rozhodli se podstoupit vyšetření a zahájit léčbu,“ dodala.

Právě proto vydává Dialog Jessenius interaktivní DVD, která obsahují všechny podstatné informace a vysvětlují srozumitelnou a názornou formou všechny diagnostické postupy i způsoby léčby, takže pacient bude na zvládnutí nemoci lépe připraven.

„Smyslem edukativních DVD, na kterých informace pacientům sdělují špičkoví odborníci v oboru onkologie, radioterapie, chirurgie, radiologie, patologie a dalších oborů napříč celou republikou, je shromáždit všechny podstatné informace, které nemocný potřebuje k tomu, aby se správně rozhodl o léčbě, zvolil vhodnou vyšetřovací metodu nebo se ubezpečil, že jeho onemocnění probíhá standardně,“ přiblížila význam vydávání DVD doc. Tesařová.

Film Průvodce onemocněním zhoubným nádorem natočila režisérka Šárka Slezáková za přispění celé řady předních českých onkologických lékařů, ale i pacientů, kteří se neváhali podělit o svoje osobní zkušenosti s překonáváním nemoci.

Proč je důležité natáčet podobná edukativní DVD a předávat pacientům dostatek srozumitelných informací, vysvětlila i režisérka Helena Třeštíková, členka správní rady Dialog Jessenius o. p. s.

“Nemoc je náš protivník. Přijde náhle a nečekaně a přinese starosti a neklid. Čím víc ale budeme o tomto nepříteli vědět, tím lépe pro nás. Tím lépe se s ním můžeme poprat, nebát se jej a zvítězit,” uvedla Helena Třeštíková a dodala: “Díky sérii DVD se zevrubnými informacemi o různých druzích onemocnění karcinomem mohou pacienti lépe a informovaněji čelit svému problému a zbavit se všech nejistot, které v nich nemoc vyvolala. Klid a duševní rovnováha pomáhají léčit.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám