Hlavní obsah

Před zámkem v Mníšku pod Brdy budou parkovat historická vozidla

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 30. června se bude v Mníšku pod Brdy konat akce, která účastníky vrátí do období první republiky. Na své si přijdou děti i dospělí. Uvidí kouzelníka, uslyší jazz a swing, kromě veteránů si prohlédnou i starý orchestrion, v zámku jsou připraveny speciální prohlídky.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Zámek v Mníšku pod Brdy byl naposledy obýván v době první republiky. Hraběnka Kastová se svým manželem se sem nastěhovali ještě před vznikem Československa, ale zůstali tu bydlet i pak.

V sobotu 30. června si můžeme připomenout jejich dobu. K oslavě sto let republiky zaparkují před zámkem na Mníšku historická vozidla. I zámečtí majitelé jezdili autem. Přestavěli stáje na garáže, koupili Fiat a zaměstnali šoféra. 

Automobilů tu ale bude tentokrát víc a návštěvníci se mohou při jejich prohlídce zasnít a představit si, jaké to je sedět v kabrioletu, zabořený do kožených voňavých sedadel, a jezdit po silnici vlevo. Auta pocházejí ze sbírek mníšeckého Muzea užitkové techniky, a kromě nich spatříte také orchestrion. 

Po prohlídce veteránů si mohou návštěvníci prohlédnout zámek. Chystají se Prvorepublikové prohlídky pro rodiny s dětmi, pro menší děti prohlídky Putování za zámeckými skřítky a Kouzelné sklepení nebo malování ve výtvarné dílně. Na auta lze pohlédnout také z ptačí perspektivy, když se vystoupí na vyhlídku ve věži. 

V 15 hodin se mohou děti těšit na představení kouzelníka Martina Kellmana, který je připraven dokonce děti i některá kouzla naučit. V 16 hodin začíná koncert plný prvorepublikových melodií. Uslyšíte jazz a swing v podání Dáji Šimíčkové & Shadde Yadda. 

Reklama

Výběr článků

Načítám