Hlavní obsah

Před sto lety vyhořela část obce Výrov

Novinky, Jan Vodrážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecní úřad Výrov a Sbor dobrovolných hasičů Výrov-Hadačka pořádají v sobotu 6. srpna od 14 hodin před kaplí ve Výrově vzpomínkovou akci u příležitosti 100. výročí vyhoření části obce Výrov.

Foto: Jan Vodrážka

Z kroniky SDH Výrov-Hadačka.

Článek

"1. srpna 1911 kolem desáté hodiny dopoledne vyšel oheň ze stodoly pana Petra Vodrážky ve Výrově. Odtud se rychle šířil na další stavení, během čtvrt hodiny bylo v plamenech několik hospodářských usedlostí. Celkem shořelo deset stavení od základů a čtyři stavení částečně. Mimo jiné shořelo i stavení čp. 1 pana Václava Vopata, který v té době byl starostou obce. Sbor dobrovolných hasičů Výrov-Hadačka s dalšími 17 sbory se zúčastnil hašení tohoto požáru, ale pro velký žár se stříkačky nemohly dostat brzy k ohni. Shořela spousta cenných věcí, zásoby slámy a dokonce i dobytek. Následující rok se sbor snažil o obnovu vesnice, a proto byla jeho činnost omezena. Avšak roku 1912 hořela opět stodola pana Václava Vopata," lze se dočíst v kronice místního sboru dobrovolných hasičů.

V sobotu 6. srpna ve 14:00 by měla ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici PhDr. Irena Bukačová pohovořit o historii obce se zvláštním zaměřením na období před 100 lety. Poté si účastníci akce budou moci vyslechnout vyprávění o historii hašení požárů od Mgr. Jiřího Fáka.

Ve 14.45 předvede SDH Křečov zákrok historickou stříkačkou z roku 1899 a následně SDH Kralovice ukázku současné moderní hasičské techniky.

Od 15.00 zahraje k poslechu i tanci Jan Kubík z Obory. Po celou dobu akce bude otevřena výrovská kaple, kde budou vystaveny historické dokumenty a fotografie s tematikou obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám