Hlavní obsah

Před padesáti lety vyhrála anketu Zlatý slavík tehdy začínající Helena Vondráčková

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začátkem roku 1966, tedy před půl stoletím, získala titul Zlatý slavík 1965 Helena Vondráčková. Bylo jí necelých devatenáct, v té době byla krátce v angažmá pražského divadla Rokoko a za sebou měla několik úspěšných nahrávek a jeden hit, který zpívá dodnes - písničku Červená řeka.

Foto: archiv autora

Začínající zpěvačka Helena Vondráčková.

Článek

Poprvé veřejně zpívala zjara 1964 v pražské Lucerně v prvním kole Hledáme nové zpěváky, ve finále zvítězila před Viktorem Sodomou. Na televizní obrazovce se objevila v červnu téhož roku s písní Červená řeka. S ní také obsadila v lednu 1965 první místo v rozhlasové přehlídce Dvanáct na houpačce.

V anketě časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1964 skončila jako čtvrtá. Tehdy nepřijala nabídku do Semaforu, protože měla před maturitou. Na podzim pak nastoupila angažmá v divadle Rokoko, čímž zahájila kariéru profesionální zpěvačky. A v lednu 1966 se stala držitelkou Zlatého slavíka 1965.

Dodnes působí zajímavě dobový novinový článek-dotazník, který o zpěvačce a se zpěvačkou sepsal Jiří  Černý:

HUDEBNÍ PRŮPRAVA: Deset let klavír (do roku 1964), trochu kytara. - KE ZPĚVU JI PŘIVEDL: Tatínek. Povoláním je úředník, ale srdcem muzikant. Hrál v orchestru na klavír a doma zkoušel s Helenou její první repertoár. Na pěveckou soutěž v Praze ji připravoval on. Rozumí moderní taneční hudbě. - PĚVECKÁ STUDIA:  Stejně jako Neckář, od ročníku 1965-66 externě na konzervatoři u profesora Karenina. - NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCH: Smlouva v Rokoku do roku 1967 a pochopitelně Zlatý slavík 1965. - ZNÁMÉ NAHRÁVKY: Červená řeka, Vidím tvůj stín, Pátá, Náramek, Mlčením povíš víc, Kopretiny, Hříbě, Vrať nám ten klíč, Tony, písničky ze Sněhurky a sedmi trpaslíků. - PŘEDPOKLADY HUDEBNÍ: Bezpečná intonace, příjemná barva hlasu bez stopy sentimentality, dokonalá srozumitelnost zpívaného slova, přirozený, neafektovaný přednes. - OSTATNÍ: Fotogenický, půvabný zjev, jednoznačně optimistický typ, jaký většina televizních diváků vídává nejraději. Tak trochu přebírá příznivce Pavlíně Filipovské. - DOST NEVYUŽITÉ MOŽNOSTI: Jazzové cítění. Během tří kol pěvecké soutěže v roce 1964 Vondráčková zazpívala více synkop než potom za celou dvouletou pěveckou dráhu... A přitom máme jazzových zpěvaček tak málo. - POČET OBDRŽENÝCH DOPISŮ: Moc, hlavně po tom, co v rozhlasové Houpačce ohlásili adresy zpěváků do divadel.

„Odepisuji  jen výjimečně, není čas. Takové stálejší stálé známé na dálku mám dva. Oba jsou starší. Jeden je vězeň, korespondujeme, snad mu to pomáhá. A ten druhý je slepec. Ze začátku mi dalo práci naučit se číst to dírkované písmo,” uvedla tenkrát Helena Vondráčková.

V dotazníku dále uvedla, že jejími oblíbenými zpěváky jsou Brenda Lee, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan a Bobby Solo, z kapel jednoznačně Beatles, z domácích interpretů  Eva Pilarová a Waldemar Matuška. Ze skladatelů Bach, Mozart, Beethoven a Chopin, z malířů Van Gogh a ze spisovatelů Mauoris, Rolland a Čapek.  

Dotazník končil dvěma dotazy: MŮŽEME JI VIDĚT: v Rokoku v Baladě z hadrů, v Čekání na slávu a v Šibeničkách. - JEJÍ NEJVĚTŠÍ PŘÁNÍ: Naučit se dobře zpívat.

A jaká jména se objevila ještě na špici tehdejšího třetího ročníku ankety Zlatý slavík 1965? Za Helenou Vondráčkovou se na druhém místě umístila Yvetta Simonová a jako třetí skončila Eva Pilarová, čtvrtá byla Marta Kubišová a na pátém místě Yvonne Přenosilová. Kategorii zpěváků vyhrál Karel Gott, druhý byl Waldemar Matuška a třetí Václav Neckář. Jako čtvrtý skončil Jaromír Mayer, pátý byl Milan Chladil.

Reklama

Výběr článků

Načítám