Hlavní obsah

Před dvěma roky lékaři z Bulovky poprvé využili kmenové buňky pacientky při rekonstrukci prsu

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu před dvěma lety provedli lékaři Kliniky plastické chirurgie pražské Nemocnice na Bulovce jako první v České republice jedinečný operační zákrok. Šlo o kompletní rekonstrukci po ablaci prsu pouze s použitím vlastní tukové tkáně a kmenových buněk pacientky.

Foto: Martin Šalek

Toto je jedna ze stanic dnes už nefungující potrubní pošty na Bulovce na oddělení dětské chirurgie.

Článek

Podařil se jim tak mnohem šetrnější zákrok bez nutnosti aplikace silikonových implantátů.

„Nová metoda, kterou je možné u vhodných pacientek provést, je postupem bezpečným s výbornými kosmetickými výsledky. Jistou nevýhodou je nutnost provést operaci v několika etapách, protože je množství tuku aplikované při jedné operaci omezené,“ upřesnil MUDr. Ondřej Měšťák.

Víte, že

…letos je to 160 let od doby, kdy potrubím prolétla první zásilka. Stalo se tak v Londýně. O 34 let později byla zprovozněna pražská potrubní pošta, která se rozrostla až do celkové délky 60 kilometrů a do povodní v roce 2002 byla pražská potrubní pošta poslední funkční městskou sítí. I když poslední městský systém potrubní pošty zničily povodně, vnitřní systémy v Česku stále fungují. Využívány byly (a někde stále jsou) i v některých nemocnicích, a Nemocnice Na Bulovce nebyla výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám