Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety vzniklo první studiové album Václava Neckáře se skupinou Bacily

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomu, kdo nás má rád - tak se jmenuje jedno z nejlepších alb Václava Neckáře, které natáčel přesně před čtyřiceti lety - v únoru až dubnu 1974 - v nahrávacím studiu Dejvice. Bylo to první studiové album, které nahrál se svou kapelou Bacily.

Foto: Robert Rohál

Ukázka bookletu, který doprovází CD reedici Neckářova alba Tomu, kdo nás má rád.

Článek

Na tehdejší supraphonské LP desce vyšlo celkem deset písní, z nichž jedna byla převzatá od Američana Harryho Belafonta (úvodní Jedenkrát) a ostatní byly dílem Otakara Petřiny, Jana Neckáře, Petra Hapky a Jiřího Buriana. Většinu textů přitom napsal Zdeněk Rytíř, po jednom dodali Petr Formánek a Ondřej Suchý.

A zatímco písnička Tomu, kdo nás má rád, která dala desce název, je kompletním dílem (hudba, aranžmá i text) Otakara Petřiny, skladbu Život zase zkomponoval a otextoval Zdeněk Rytíř. Jistě i díky této propojenosti a zaujatosti vznikla pozoruhodná a dost možná i nadčasová deska, která je dodnes na hony vzdálená průměru.  

Balady s poetickými texty střídal rockový nářez - a vše do sebe neuvěřitelně zapadalo, což ocenili jak posluchači, tak kritici. Když byly začátkem roku 1976 vyhlášeny výsledky ankety Zlatý slavík 1975, získali tvůrci alba Tomu, kdo nás má rád prestižní cenu kritiky - Bílou vránu - a Václav Neckář stanul v kategorii zpěváků na třetím místě.

„Nepominutelnou zásluhu na vzniku celého mého prvního studiového alba s Bacily má můj dlouholetý manažer Hanuš Bunzel stejně jako tehdejší producent a dramaturg Supraphonu Michael Prostějovský," vzpomíná Václav Neckář v textu na bookletu nedávno vydané CD reedice alba Tomu, kdo nás má rád. Ta nabízí rovněž bonus v podobě šesti písní jako Kdo vchází do tvých snů, má lásko, Žonglér, Kosmické děti, Cesta za snem, Křižovatky a Náruč krás.

Zajímavé je, že původně měla LP deska vyjít s bohatě vypraveným bookletem, který vymyslel výtvarník a fotograf Pavel Jasanský. Jenomže booklet neprošel. Tehdejší normalizační cenzoři totiž viděli na původně zařazených kolážovitých fotografiích z Paříže Martu Kubišovou a Luboše Štrougala. Byl to samozřejmě nesmysl, nicméně dosáhli svého, booklet tehdy u LP desky Tomu, kdo nás má rád nevyšel. Naštěstí se neztratil a doprovází Supraphonem nedávno vydanou CD reedici 40 let starého Neckářova alba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám