Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety padla poslední klapka natáčení filmu Noc na Karlštejně, říká Jaromír Kubů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen o nedávném vzpomínkovém koncertě na Waldemaru Matušku, na němž zazpívaly za doprovodu KTO Olga Blechová i Helena Vondráčková, ale třeba i o blížícím se adventním programu, je následující rozhovor s Jaromírem Kubů, kastelánem státního hradu Karlštejn.

Foto: archiv Jaromír Kubů

Kastelán hradu Karlštejn Jaromír Kubů se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou a dcerou Michaelou.

Článek

Jak hodnotíte koncert, na kterém známé osobnosti spolu s kapelou KTO vzpomínaly na Waldemara Matušku?

Koncert nazvaný Vzpomínky na Waldemara se - pokud vím - uskutečnil historicky podruhé, a to v Rytířském sále Císařského paláce na hradě Karlštejn. Byl beznadějně vyprodán a všichni diváci byli nadšeni. Myslím, že se moc povedl.

Helena Vondráčková se na Karlštejně podruhé vdávala, a Olga Blechová-Matušková asi ke Karlštejnu taky přilnula, snad díky tomu, že ho měl rád i její muž...

Ano, Helena Vondráčková a Martin Michal se na hradě před deseti lety vzali. A letos si toto kulaté výročí připomněli návštěvou nejen obřadní síně, ale i Kaple sv. Kříže. A Olga a Waldemar Matuškovi měli na hradě stříbrnou svatbu. Waldemar Matuška se do hradu, myslím, úplně zamiloval po natočení filmu Noc na Karlštejně. Mimochodem právě v těchto dnech, ale před čtyřiceti lety, padla poslední klapka natáčení filmu. Přátelství rodiny Matuškových a hradu Karlštejn se postupně prohlubovalo dalšími oficiálními návštěvami i společnými projekty.

Jaké akce podobného druhu ještě proběhnou do konce roku na Karlštejně?

Letošní rok proběhl ve znamení kulatého výročí vzniku filmu Noc na Karlštejně.  Výstava kostýmů a rekvizit z tohoto filmu i megakoncert na nádvoří hradu, na kterém přední čeští interpreti zpívali písně z filmu Noc na Karlštejně, měly veliký úspěch. Do konce roku si návštěvníci budou moci nejen prohlédnout hrad, ale navštívit adventní program, Českou mši vánoční i vánoční koncert v prosinci.

Když byste se měl ohlédnout za uplynulou sezónu, jaká podle vás byla? Byla v něčem jiná, lepší, než ta předcházející?

Sezóna byla poznamenána dlouhou zimou, také povodněmi i tropickými vedry. Na hradě Karlštejně proběhla celá řada kulturních akcí i výstavních projektů, včetně úspěšných večerních a nočních prohlídek. Přesto se nepodařilo tříprocentní propad návštěvnosti zvrátit.

Nastal podzim a bude zima, co vás všechno čeká a nemine jako kastelána?

I v tomto období je na prvním místě starost o hrad samotný. Budeme realizovat opatření na zazimování hradu a to i přesto, že budeme mít otevřeno až do 5. ledna 2014. Také proběhnou inventury a revize všeho druhu.

Jak dlouho jste vlastně na Karlštejně?

Jak jsem dlouho na Karlštejně? To se snad ani neptejte. Už čtvrt století, ale práce mě stále baví…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám