Hlavní obsah

Pražská Nemocnice Na Bulovce žádá o dotace na zateplení kliniky

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Na Bulovce se přihlásila o dotaci na zateplení Gynekologicko-porodnické kliniky v rámci L. výzvy ministerstva životního prostředí, která zahrnuje i možnost realizace úspor energie u nepodnikatelské sféry. V případě schválení žádosti by zateplení kliniky proběhlo v roce 2015.

Foto: Martin Šalek

Energetický audit ohodnotil dnešní obvodové konstrukce kliniky z hlediska prostupu tepla za nevyhovující.

Článek

„Budova kliniky, která má šest podlaží a pět různých pracovišť je dnes energeticky velmi nehospodárná. V případě, že s naší žádostí o dotaci uspějeme, zlepší se výrazně kvalita budovy a nemocnice bude spořit v provozních výdajích za pět let zhruba 6 miliónů korun,“ potvrdila ředitelka Nemocnice Na Bulovce MUDr. Zuzana Bonhomme Hankeová, MIB.

Celkové výdaje na zateplení kliniky jsou 36,8 miliónu korun. Dotace z Operačního programu Životní prostředí by mohla činit 20,8 miliónu korun. Nemocnice by pak ze svého rozpočtu hradila zbývajících 16 miliónů korun. Při dosažených úsporách energie by tak šlo o investici s návratností necelých patnáct let.

Zateplení kliniky by zahrnovalo zateplení obvodových plášťů a střešních konstrukcí a výměnu či rekonstrukci otvorových výplní. Zateplením kliniky by nemocnice na energii a provozních nákladech spořila 6 miliónů za pět let. Projekt má také pozitivní dopad na životní prostředí. Realizací zateplení kliniky dojde ke snížení spotřeby energie, snížení spotřeby fosilních paliv a ke snížení emisí oxidu uhlíku a dalších emisí znečišťujících ovzduší.

Gynekologicko-porodnická klinika je šestipodlažní budova ve tvaru přibližně písmene „L“. Budova nemá vlastní zdroj tepla a je zásobena teplem v podobě horké vody prostřednictvím přípojky ze systému centrálního zásobování teplem hl.m.Prahy a instalované výměníkové stanice. Energetický audit ohodnotil dnešní obvodové konstrukce kliniky z hlediska prostupu tepla za nevyhovující, kromě nově osazených oken v oddělení neonatologie. Proto byla budova zatřízena do klasifikační třídy F, tj. jako velmi nehospodárná.

Pavilon má kapacitu 155 lůžek. O provoz se stará 283 zaměstnanců. V pavilónu jsou umístěna pracoviště:

Gynekologicko-porodnická klinika

Gynekologicko-porodnická klinika Neonatologické oddělení

Gynekologicko-porodnická klinika Neonatologické oddělení Klinika plastické chirurgie

Gynekologicko-porodnická klinika Neonatologické oddělení Klinika plastické chirurgie Pediatrické oddělení

Oddělení klinické psychologie

O výstavbě nového Gynekologicko-porodnického pavilonu bylo rozhodnuto v době doznívajícího boomu konce 70. Let. Základní kámen byl položen v roce 1981 na místě vodní protipožární nádrže. Stavbu prováděla firma Pozemní stavby Prešov a předání budovy se uskutečnilo dne 8. 3. 1986.

Reklama

Výběr článků

Načítám