Hlavní obsah

Přátelé dechové hudby se sejdou v Horní Bříze

Novinky, Jan Vodrážka

Podzim s dechovkami v Horní Bříze (Plzeň-sever) startuje v sobotu 26. září, vystoupí kapela Otavanka.

Foto: Archiv Otavanky

Otavanka při nahrávání pro ČRo Plzeň.

Článek

V Kulturním domě Klub v Horní Bříze se již poněkolikáté uskuteční koncert dechové skupiny, tentokrát vystoupí v sobotu od 17 hodin tradiční horažďovická dechovka Otavanka, kterou milovníci této muziky mohou znát z Českého rozhlasu.

Dechový orchestr Otavanka vznikl v roce 1984 spojením bývalých žáků tehdejší LŠU (lidová škola umění). Soubor účinkoval po několik let na různých kulturních, sportovních, společenských akcích, nejen v okolí Horažďovic, ale téměř po celých Čechách a na Moravě. V roce 1991 byla kapela z důvodu chybějících hráčů, kteří odešli na základní vojenskou službu, rozpuštěna. 

V roce 2012 se kapela po více než dvaceti letech opět sešla. Proběhlo několik zkoušek, setkání a nalézání nových muzikantů. V současné době kapela pravidelně koncertuje na různých kulturních akcích, dechovkových festivalech a navazuje tak na její dlouholetou tradici. Má přes deset členů.

Otavanka po obnovení své činnosti natočila pro Českou televizi pořad Putování za muzikou a v roce 2015 pro Český rozhlas Plzeň dva hudební pořady.

Milovníci dechovky mohou sehnat poslední vstupenky na koncert Otavanky u pořadatele - města Horní Bříza, které zastupuje Ladislav Čech.

Další dechovkou bude Strahovanka, která vystoupí v KD Klub v Horní Bříze, a do nedalekého Výrova u Kralovic zavítá 14. listopadu na sál Kulturního domu na Hadačce kapela Veselá trojka Pavla Kršky, kterou posluchači a diváci mohou znát z TV Šlágr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám