Hlavní obsah

Praděd popřál jesenické kuchařce tradičních jídel umaštěné stránky

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky mají svou první kuchařku tradičních jídel. Krásnou stostránkovou knihu plnou fotografií uvedl na svět sám děd Praděd.

Foto: David Přichystal

Praděd pokřtil kuchařku vodou z Jelení studánky.

Článek

Slavnostnímu okamžiku předcházelo oficiální ukončení stejnojmenného festivalu Chuť Jeseníků a oslava stoletého výročí hlavního partnera místní gastronomie, firmy Whirlpool.

Dva roky trvalo autorům první kuchařky tradičních jídel Jeseníků, než mohli spolu s Pradědem pokřtít knižní publikaci s téměř osmi desítkami receptů z nejkrásnějších českých hor. Výsledek za to čekání ovšem stojí. Podle této knihy nejenom tradičně uvaříte, ale díky lákavým fotografiím své chuťové buňky také dostatečně naladíte.

Praděd, který se údajně poprvé v tomto století vydal mezi lidi, popřál sbírce receptů netradičně: "Přeji ti, aby tvé stránky byly zamaštěny špekem, smetanou a voněly cibulí či bramborami. Pak bude jasné, že je z tebe vařeno." Po těchto slovech pokropil otevřenou knihu vodou z Jelení studánky, čímž byla Chuť Jeseníků oficiálně vpuštěna na předvánoční trh.

"Vítám všechny akce podporující zapomenutou kuchyni Jeseníků. Vydání kuchařky a uspořádání gastronomického festivalu je na vrcholu všech takových aktivit. Děkuji organizátorům a autorům této krásné knihy za pomoc s propagací dobrého jídla našich hor," polichotil týmu z Pradedovo.cz ředitel Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu Jan Závěšický.

Svatomartinské dopoledne v centru Kolštejn v Branné s sebou přineslo i další výjimečné okamžiky. Přítomní hosté oslavili stoleté výročí hlavního partnera gastronomie Jeseníků, společnosti Whirlpool a také byl oficiálně ukončen gastronomický festival Chuť Jeseníků. Ten probíhal po celé léto v pětadvaceti restauracích i školní jídelně. Trojici vítězů velké letní hry byly předány hlavní ceny soutěže, trouby pro rychlé a zdravé vaření.

Kuchařku Chuť Jeseníků, nabízející pětasedmdesát receptů na tradiční jídla Jeseníků, mohou - nejenom Ježíšci -  nakupovat v internetovém obchodě www.pradedovo.cz, případně v knihkupectvích či informačních centrech za necelé tři stovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám