Hlavní obsah

Požár haly v Němčicích na Kroměřížsku způsobila nedbalost

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Přes pět hodin bojovaly hasičské jednotky v pátek 3. července večer v Němčicích na Kroměřížsku s požárem haly, v níž byly uskladněny stroje, nářadí a sláma.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár zničil halu v Němčicích.

Článek

„Nikdo nebyl zraněn, předběžná škoda činí 300 tisíc korun. Kroměřížský vyšetřovatel hasičů stanovil jako příčinu požáru nedbalost majitele,“ sdělil v sobotu Pavel Řezníček z HZS Zlínského kraje.

Informaci o požáru stodoly v Němčicích přijali hasiči v pátek krátce před osmnáctou hodinou. Operační důstojník na místo okamžitě vyslal profesionální i dobrovolné hasiče s několika cisternami. 

„Po příjezdu profesionálních hasičů z Holešova byla událost potvrzena a s ohledem na rozsah byly okamžitě povolány posilové jednotky. Na pokyn velitele hasiči zahájili požární obranu, aby nedošlo k rozšíření na blízký rodinný domek a další stavby. Hasiči také upřesnili, že požár zasáhl plechovou stavbu o rozměru asi 10x10 metrů, ve které byly uloženy různé stroje, nářadí a sláma,“ uvedl Pavel Řezníček.

Jakmile se na místo dostavily další posilové jednotky, hasiči natáhli několik útočných proudů. Velící důstojník směny nařídil místo rozdělit na dva úseky. „Ke zdolání požáru hasiči využili i speciální zařízení pro řezání vodním paprskem CCS Cobra. S ohledem na silné zakouření museli zasahovat v dýchací technice a kvůli její velké spotřebě byl povolán i speciální protiplynový kontejner ze stanice Uherské Hradiště,“ upřesnil mluvčí hasičů.

S ohledem na malou kapacitu hasební vody, dodávané z hydrantové sítě, přijely ještě další velkokapacitní cisterny. Lokalizaci požáru velitel ohlásil ve 20:01 hodin.

„Hasiči nadále pokračovali v rozebírání konstrukcí, aby se dostali ke skrytým ohniskům. Využívali také nakladač pro vyvážení zasaženého materiálu. Ve 23:30 ohlásil velitel celkovou likvidaci požáru. Na místě zůstaly dvě dobrovolné jednotky pro zajištění dohlídky,“ dodal Pavel Řezníček.

U požáru zasahovali profesionální hasiči z Holešova, Kroměříže, Bystřice pod Hostýnem, Uherského Hradiště, Zlína a dobrovolné jednotky obcí Němčice, Hulín, Holešov a Zahnašovice. V rámci mezikrajské pomoci přijeli také hasiči z Olomouckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám