Hlavní obsah

Povodí Odry zpřístupní u příležitosti Světového dne vody některé přehrady

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti Světového dne vody (22. 3.) vodohospodáři v povodí Odry tradičně otevřou veřejnosti některé přehrady. V rámci Dne otevřených dveří budou v sobotu 23. března od 9 do 14.30 hodin zpřístupněna vodní díla: Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka a Žermanice.

Foto: Josef Zajíc

Den Otevřených dveří 23.3.2019: Slezská Harta 1987-1997,objem 218,740 mil. metrů krychlových.

Článek

V rámci Světového dne vody mohou návštěvníci opět navštívit také vodohospodářský dispečink a vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Odry v Ostravě na Várenské ulici č.49. 

„Naši pracovníci jsou připraveni návštěvníky provést zajímavými objekty vodních děl a odpovídat na nejrůznější dotazy. Doufám, že nám bude přát počasí a jarní sluníčko přiláká rodiny s dětmi,” zve veřejnost na prohlídky vodních děl generální ředitel Povodí Odry s.p. Jiří Pagáč.

V rámci Světového dne vody informuje stání podnik Povodí Odry o aktuální hydrologické situaci v povodí Odry.

Zásoby vody ve vodních nádržích jsou velmi dobré, téměř všechny dosahují nebo se blíží 100 procentům naplnění a dávají dobrý předpoklad pro bezproblémové zásobování v jarním a letním období.

Podle generálního ředitele Povodí Odry se po dlouhodobé rekonstrukci doplňuje i nádrž Šance, kde hladina vody vystoupala od poloviny prosince o 8 metrů, do plného stavu chybí přibližně 2 metry.

„Průtoky v řekách bude ještě nějakou dobu podporovat i tání sněhu z horských poloh. Jsou mírně zvýšené, což odpovídá tomuto ročnímu období”" dodal Jiří Pagáč.

Naplněnost vodních děl k 20. březnu 2019:

Vodní dílo Slezská Harta - 98 %, VD Kružberk - 95 %, VD Morávka 100 % (+ 2 metry navíc vzhledem k rekonstrukci žermanického přivaděče), VD Šance - 88 % (nádrž se napouští postupně vzhledem k realizované rekonstrukci), VD Žermanice - 100 % (+ 50 cm navíc vzhledem k rekonstrukci žermanického přivaděče), VD Olešná - 100 % (+ 30 cm navíc vzhledem k rekonstrukci žermanického přivaděče), VD Těrlicko - 100 %.

„Zmíněné doplnění přehrad dává dobré předpoklady pro bezproblémové zásobování vodou v tomto roce,” sdělil Vladimír Zdráhal, vedoucí vodohospodářského dispečinku státního podniku Povodí Odry. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám