Hlavní obsah

Povánoční slevy jsou pro kapsáře žněmi

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období adventu je známé zvýšenou aktivitou kapesních zlodějů a nárůstem kapesních krádeží. Celá řada obchodních řetězců zařadila na svátky do svých informačních hlášení také upozornění na nutnost dbát o svá zavazadla a informaci o zvýšené aktivitě kapsářů. Situace se ale nelepší ani po svátcích.

Foto: Alena Oudová

„Samotná krádež je bleskovou a předem pečlivě nacvičenou akcí,“ informuje Bc. Ladislav Plochý, manažer projektu Bezpečné město.

Článek

Toto období je pro kapsáře hotovými žněmi. Tradiční povánoční slevy lákají do nákupních center velký počet lidí a právě chaos a davy lidí jsou příležitostí, která dělá zloděje.

"Samotná krádež je bleskovou a předem pečlivě nacvičenou akcí. Někteří kapsáři maskují svou rychlou ruku např. bundou, kterou mají přes ní přehozenou. Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že se okradený o chybějících dokladech a penězích dozví často mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. O pachateli a jeho popisu tak nemá okradený obvykle ani potuchy," informuje na webu Plzeň - bezpečné město Bc. Ladislav Plochý, manažer projektu Bezpečné město.

Kapesní zloději velmi často využívají nepozornosti a nedbalosti samotných obětí kapesních krádeží. Svá zavazadla byste si proto měli vždy hlídat. V žádném případě by neměla být ponechána na sedadlech v automobilu. Kabelky a batohy by měly být nošeny tak, abyste o nich měli dostatečný přehled. Vkládání do nákupních košíků nebo dočasné odložení v restauraci, přestože se vzdalujete jen na krátký okamžik, jsou velmi rizikové situace.

Opatrnosti byste měli dbát také při manipulaci s platebními kartami. Nenechte si nikým nahlížet přes rameno a vždy trvejte na zachování diskrétní zóny bez ohledu na to, zda vás dotyčný upozorní, že je údržbář, opravář či pracovník ostrahy. Vybíráte-li peníze v noci, pak pro svoji vlastní bezpečnost volte pouze dostatečně osvětlený bankomat.

Pokud se stane, že o svoji platební kartu přijdete, je doporučeno provést okamžitou blokaci karty. Pro tento případ je dobré mít u sebe číslo platební karty (nikoli PIN). Současně je nutno neprodleně ztrátu nebo odcizení platební karty ohlásit Policii ČR a to nejlépe v místě, kde ke ztrátě (odcizení) došlo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám