Hlavní obsah

Použité stříkačky narkomanů mohou i zabíjet

Novinky, František Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle mnoha jiných činností strážníků Městské policie Bílina patří k běžné denní praxi i sběr použitých injekčních stříkaček, které na nejrůznějších místech odhazují uživatelé drog.

Foto: Městská policie Bílina

Sběrné nádoby

Článek

Patrně nebude třeba připomínat skutečnost, že narkomanem použitá a na veřejném místě odhozená injekční stříkačka se stává extrémně nebezpečnou záležitostí. V ohrožení jsou všichni, kteří by s takovouto stříkačkou neodborně manipulovali. Nejohroženější skupinou jsou malé děti, které nalezenou stříkačku považují za hračku.

Již samotná manipulace se stříkačkou může mít v určitých případech fatální následky, o přímém poranění jehlou ani nemluvě. Při nechráněné manipulaci či při poranění jehlou hrozí nebezpečí nakažení žloutenkou typu B a C, virem HIV, který způsobuje onemocnění AIDS. Před žloutenkou typu B se lze chránit očkováním. Na žloutenku typu C však žádná očkovací látka neexistuje. Při obou typech žloutenky hrozí nebezpečí vzniku cirhózy či rakoviny jater. Virus HIV způsobuje onemocnění AIDS, které je prakticky nevyléčitelné a končí smrtí.

Strážníci městské policie od začátku roku posbírali v bílinských ulicích 125 použitých injekčních stříkaček. Stříkačky shromažďují ve speciálních sběrných nádobách a následně předávají na sběrný dvůr k bezpečnému uskladnění a pozdější odborné likvidaci.

V souvislosti s případným nálezem použitých injekčních stříkaček strážníci varují, aby se nálezce stříkaček nikdy nedotýkal, pokud možno zajistil místo nálezu proti vstupu jiných osob, okamžitě přivolal hlídku městské policie a vyčkal na místě do příjezdu strážníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám