Hlavní obsah

Pouhé dvě hodiny stačily k vytvoření překrásných dřevěných soch

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník stále více populární soutěže Petrovice Art zaznamenal rekordní účast soutěžících i diváků. Nechyběly ani televizní kamery.

Foto: Jan Kaše

Jan Šup tvoří svého čerta

Článek

Do Petrovic u Sušice se v sobotu 1. února sjelo celkem devatenáct soutěžících, což je zatím dosavadní rekord. Například v roce 2013 vytvářelo svá díla třináct a o rok dříve čtrnáct umělců.   

Tato soutěž skutečně získává stále větší popularitu, o čemž svědčí i počet diváků, kterých letos přišlo přes čtyři sta. A nikdo se opravdu nenudil, protože sledovat při práci devatenáct chlapů, kterým se pod rukama smrková polena postupně mění v překrásná díla, je nezapomenutelným zážitkem.

Například Miloslav Kotal st. vytvořil z jednoho kusu dřeva nádherného orla, který měl do detailu propracovanou každou část těla. Nechyběla mohutná křídla, drápy a zobák. Právem získalo toto dílo první místo v divácké soutěži. Umělec rozhodně není v Petrovicích žádným nováčkem. V minulém roce získal se svým Vodníkem druhou příčku.

Další sochou, která vzbudila velký zájem diváků, byl Rakouský voják Stanislava Karouse. I tento řezbář má za sebou úspěchy. V roce 2013 obsadil třetí místo se sochou Zlatokopa, stejné umístění získal v roce 2012 se Svatým Petrem a v roce 2011 zvítězila v Petrovicích jeho socha Panny Marie.

Poslední medvěd byl sice na Šumavě zastřelen v 19. století, ale v Petrovicích se objevil nový. Rozhodně však nikomu neublíží. Je roztomilý, spokojený a tváří se přátelsky. Řeč je samozřejmě o dílu Miloslava Kotala ml.

Kromě orla a medvěda vytvořili umělci i další zvířata - krokodýla, kocoura či netopýr. Právě kocour Felix, jehož autorem je Pavel Růžička, obsadil třetí místo v divácké soutěži.

Řezbáři dokázali během dvou hodin vytvořit opravdu hodnotná a překrásná díla. Je fascinující, že většina z nich nepracovala podle žádné předlohy.

Soutěž Petrovice Art 2014 tak opět ukázala, jak šikovní a zruční jsou někteří lidé. A za to zasluhují náš velký obdiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám