Hlavní obsah

Poštovní razítko připomene události války 1866

Novinky, Michal Čípel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti 150. výročí jediné vítězné bitvy Rakouska ve válce s Pruskem bude v Trutnově používáno příležitostní poštovní razítko, a to ve dnech 25. až 27. června.

Foto: Michal Čípel

Poštovní razítko připomínající události války prusko-rakouské z roku 1866 používané v Trutnově v roce 2016.

Článek

Začátkem léta roku 1866 politická situace ve střední Evropě postupně gradovala a napětí mezi Pruskem, Rakouskem a jejich spojenci zhoustlo natolik, že došlo k ozbrojenému konfliktu, který skončil drtivou porážkou Rakouska a volnou cestou Pruska ke sjednocenému Německu.

V rámci válečného konfliktu mezi Pruskem a Rakouskem dokázalo Rakousko vyhrát jen jednu jedinou bitvu, a to bitvu u Trutnova, která proběhla 27. června 1866.

Trutnovský Klub filatelistů ve spolupráci s Českou poštou si vítěznou bitvu připomene příležitostním poštovním razítkem, které je mezi sběrateli poštovní historie cenným klenotem dokládající svou dobu.

Razítko navrhla výtvarnice Marie Svobodová, která zde zobrazila dělo a Janskou kapli, pamětnici krutých bojů ve městě i kolem něj. Poštovní razítko bude možné získat prvně v sobotu 25. června v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, a to u příležitosti vernisáže nové výstavy nazvané "1866: Vítězství Rakušanů u Trutnova a tzv. Trutnovská zrada v prusko-rakouské válce" a následně v pondělí 27. června na poště Trutnov 1.

Společně s razítkem jsou k dispozici příležitostní R-nálepka, CN Apost a dopisnice (korespondenční lístek).

Samotné město Trutnov u příležitosti 150. výročí bitvy u Trutnova pořádá celou řadu akcí. Na Krakonošově náměstí zahrají divadelníci, ve Starém Rokytníku proběhne dobová ukázka bojů, v městském parku zazní koncert CK kadetní hudby.

Razítko, vstup na výstavu a všechny ostatní akce jsou zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám