Hlavní obsah

Poslův Mlýn přivítal účastníky 12. ročníku Krajských sportovních her Ústeckého kraje

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 23. června do čtvrtka 26. června se v překrásném prostředí rekreačního střediska Poslův mlýn u Doks konal 12. ročník Krajských sportovních her uživatelů služeb Domovů pro osoby se zdravotním postižením. Akce se uskutečnila pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka.

Foto: Jiří Růzha

Krajské sportovní hry pro osoby se zdravotním postižením Poslův Mlýn 2014 - turnaj ve stolním tenise

Článek

Historie sportovních her domovů pro OZP sahá hluboko do minulého století, kdy se každoročně od sedmdesátých let konaly v jiném okrese po celém tehdy Severočeském kraji. V mnohých zařízeních ještě žijí pamětníci těchto her a s láskou na ně vzpomínají.

Na tuto tradici navázaly Krajské hry, které vznikly přechodem zařízení pod Ústecký kraj v roce 2002 a které pořádá Centrum sociální pomoci Litoměřice. Většina ročníků se konala v Opárenském údolí, které však postupem času přestalo vyhovovat stále se zvyšujícím nárokům na pořádání těchto her. Areál rekreačního střediska Poslův mlýn u Doks zcela vyhovuje jak kapacitou a kvalitou ubytování, tak i prostory na sportování a zábavu. Zde se hry konaly již podruhé.

Dvanáctého ročníku her se zúčastnilo 24 družstev z 23 zařízení v kraji, tedy téměř 200 účastníků. V pondělí v odpoledních hodinách se začal pomalu zaplňovat areál rekreačního střediska účastníky her. Organizační štáb již od rána připravoval vše pro zdárný průběh prvního dne. Večer všem zpříjemnila skupina historického šermu Lepus Libochovice, která zde rozbila své ležení a kromě zábavných soutěží, měla též připravené vystoupení plné soubojů a řinčení zbraní. Část skupiny s názvem Ohnivé růže ještě po setmění předvedlo ohnivou show.

V úterý byly KSH Poslův mlýn 2014 v 11 hodin slavnostně zahájeny za přítomnosti ředitele CSP Litoměřice Ing. Jindřicha Vinklera, radního Ústeckého kraje Mgr. Martina Kliky a vedoucí sociálního odboru Ing. Petry Lafkové a dalších významných hostů z řad sponzorů a hostů ze sociálních zařízení kraje.

Při slavnostním zahájení předvedly své umění Novoborské mažoretky. Po ceremoniálu vyvěšení vlajky přinesli bohyně z Olympu oheň a ředitel CSP Litoměřice J. Vinkler provedl slavnostní zapálení a radní M. Klika slavnostně zahájil sportovní hry. Během dne se rozeběhly sportovní i zábavné soutěže a disciplíny. Začalo se stolním tenisem. Odpoledne mezi sportovce zavítala Alena Smolíková se svými tančícími psy. Večer pak zpestřilo Docela velké divadlo z Litvínova hrou Brouk Pytlík.

Ve středu probíhaly lehkoatletické soutěže. A přestože ráno sprchlo, podařilo se uskutečnit běhy na 30 a 60 metrů, skoky do dálky a vrh koulí za sucha. Ovšem hod kriketovým míčkem byl doházen za opravdu extrémních podmínek. Sportovci bojovali, jako by šlo o skutečnou olympiádu. Na konci každé části vyhodnocení se skutečným stupněm vítězů, medailemi, diplomy a různými cenami. Večer pak vystoupila skupina Monogram, která všechny svojí muzikou rozparádila, a tančení pokračovalo oblíbenou diskotékou Petra Vrány. Prostě Hry to je sport, hudba a tanec. V noci pak kemp ozářil slavnostní ohňostroj.

Vše krásné jednou končí a tak na posledním nástupu se všichni účastníci KSH Poslův mlýn 2014 dozvěděli, kdo získal putovní pohár ředitele CSP Litoměřice. Vítězné družstvo vyslalo zařízení DOZP Oleška Kamenice. Pohár předal překvapeným vítězům přímo ředitel CSP J. Vinkler.

Zážitky z her se budou ještě dlouho vyprávět ve všech zúčastněných zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám