Hlavní obsah

Poslední olympijskou šanci bude mít judista Horáka o víkendu v Kazachstánu

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Judista Michal Horák z pražského oddílu USK Praha stále bojuje o postup na olympijské hry. Aktuálně splňuje kontinentální kvótu pro nominaci, ale kvalifikace se uzavírá 15. května. Do té doby je žebříček stále otevřený a nominace Horáka nejasná. Poslední šanci jak získat potřebné body je Grand Prix.

Foto: Alice Bochňáková

Michal Horák

Článek

Michal Horák je druhý pod čarou v olympijské kvalifikaci. „Jsem sice pod kvalifikací, ale momentálně se na mě vztahuje evropská kvóta, takže bych postupoval,” vysvětlil Horák své šance před posledním turnajem. Světový žebříček však není uzavřený a tak stále se může změnit pořadí a Horáka tím vyřadit.

Účast na olympijských hrách z České republiky mají zatím jistou Lukáš Krpálek a Pavel Petřikov. Michal Horák s Jaromírem Ježkem se přetahují o danou kvótu a ještě má i teoretickou šanci Jaromír Musil. Rozhodující bude uzavření kvalifikace 15. května.

Minulý týden se Horák zúčastnil turnaje v Baku, kde se mu nedařilo. „První polovinu zápasu jsem šel podle svých představ. Vybojoval jsem si trest, ale po druhé polovině mě opustila síla a já jen kopíroval soupeře. Spadnul jsem na wazzari a pak jsem to psychicky vzdal,” vysvětloval Horák.

Olympijské hry se nezadržitelně blíží a uzavírá se kvalifikace a jsou to velké nervy pro soutěžící. „Upřímně se cítím hrozně. Člověk chce pořád a pořád trénovat, aby byl lepší než ostatní, ale když dřina nemá žádnou odezvu v zápasech, tak je to náročné na psychiku.”

Horák se stále ještě potácí se zdravotními komplikacemi, které byly spojené s jeho tříměsíčním výpadkem ke konci roku. „Po helico-bakterii, která mě vyřadila z tréninků na několik měsíců, mám nyní oslabenou imunitu. Nedoléčil jsem několik chřipek a tak se to se mnou stále trochu nese. Není čas ležet doma,” přiznává Horák.

„Každý má zdravotní problémy, které ho na chvíli vyřadí, a i já si tím tedy procházím. Není to omluva pro prohry. Prostě v daný okamžik byly soupeři lépe připravení než já. O tom sport je,” vysvětlil pražský judista.

Život sportovce Horáka baví a nevyměnil by ho za nic. Kromě svých tréninků se věnuje i trenérství pro mladší generace a je studentem na vysoké škole. „Studium mi moc nejde, jsem téměř stále v zahraničí. Studuji na VŠTVS Palestra na dálkovém, ale i přesto, že mi vycházejí vstříc, tak mi studium bude ještě pár let trvat.”

Tento víkend čeká Horáka v Kazachstánu poslední šance jak ovlivnit světový žebříček a dostat se tak na OH do Ria. „V Kazachstánu se rozhodne a já do toho dám všechno,” řekl na závěr odhodlaně Michal.

Více informací naleznete na Facebooku na oficálních stránkách Michala Horáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám