Hlavní obsah

Poslední cesta perláckého smrku přinesla vánoční poselství

Novinky, Stanislava Dvořáková

S blížícím se adventem vrcholí přípravy výzdoby města Ústí nad Orlicí na vánoční období. V sobotu 25. listopadu byl na Mírové náměstí přivezen smrk, který vyrostl nedaleko u závodu Perla 01 a jeho vegetační život tak skončil s existencí Perly.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vysoký komín a vysoký smrk byly poslední památkou na slavnou éru textilního závodu Perla 01. Komín zůstane zachován, smrk nikoliv.

Článek

Pořízení vánočního stromu vždy znamená i smutný konec vybrané vegetace. V posledních třech letech byly pokáceny stromy rostoucí přímo ve městě - staly se překážkou výstavby. V letošním roce došlo na letitý smrk spjatý s historií existence textilního závodu Perla 01.

S nostalgií lze zavzpomínat na vchod do realizačního střediska, jehož zákoutí zdobil, na pěkný pohled do ulice 17. listopadu i příjemné posezení na lavičce v jeho stínu.

Nastala však sobota 25. listopadu, která jako by byla odrazem likvidace provozních budov Perly 01. Ve 13 hodin přijel lanškrounský tahač a choceňský jeřáb a nezvratně ukončily existenci mohutného stříbrného smrku. Krátká cesta na nedaleké Mírové náměstí se tak stala posledním defilé perlácké a zároveň ústecké přírodní památky.

Po náročné manipulaci a upevnění koruny stromu k rameni jeřábu byl kmen seříznut na zhruba 14 metrů výšky a ukotven na tradiční místo určené pro vánoční strom. Smrk, který zdobí desítky jeho přírodních šišek, bude v nastávajícím týdnu pracovníky společnosti Tepvos ještě přizdoben desítkami metrů světelných řetězů ozdobených třpytivými koulemi a blikajícími světly.

O první adventní neděli 3. prosince úderem 17. hodiny se pak představí v plné zářící kráse, kdy bude rozsvícen společně s veškerou vánoční ozdobou instalovanou po celém městě.

Vánoční osvětlení města každoročně připravuje pět zaměstnanců Tepvosu. V letošním roce bude zároveň na náměstí obnoveno osvětlení rostlých javorů a nově bude nasvětlen rostlý smrk u nákupního centra na sídlišti Štěpnice. Současně je měněna stávající výzdoba za modernější a úspornější LED diody v podobě světelných ozdob, žárovek a řetězů.

Lze tak očekávat rozzářené dlouhé zimní večery s kouzelnou atmosférou vánoční pohody, která bude trvat do svátku Tří králů. Tento den s konečnou platností ukončí i existenci vánočního smrku.

Reklama

Výběr článků

Načítám