Hlavní obsah

Porodnice Městské nemocnice Ostrava zatím nepovoluje přítomnost otců po porodu

Novinky, Josef Zajíc

Porodnice Městské nemocnice Ostrava v souladu s nařízením vlády České republiky z důvodu ochrany zdraví pacientek i zdravotnického personálu zatím přítomnost otců po porodu nepovoluje. Rozhodnutí přijal krizový štáb nemocnice.

Foto: Josef Zajíc

Porodnice Městské nemocnice Ostrava zatím nepovoluje přítomnost otců u porodu.

Článek

„Vzniklá situace nikoho z nás netěší. Víme, jak je to pro rodiče těžké. Pro maminky jsme nicméně připraveni udělat maximum, abychom jim chvíle u porodu co nejvíce zpříjemnili a byli jim oporou. Děkujeme za pochopení a za to, že nám nastávající rodiče pomohou chránit sebe, miminko, své nejbližší, zdravotnický personál i ostatní,” uvedl primář oddělení gynekologie a porodnictví MUDr. Marek Ožana.

Nařízení má několik důvodů:

* Pokud jsou oba rodiče nakaženi Covid-19, představují riziko i pro sebe navzájem. V těchto případech by partneři měli být izolováni i v domácím prostředí, natož pak u porodu nebo po něm, kdy je organismus matky vystaven vyšší fyzické i psychické zátěži.

* Dále pak dva pozitivní lidé představují dvakrát větší riziko pro přenos nákazy personálu. Personál následně představuje riziko pro další rodičku a novorozence. Porodnice Městské nemocnice Ostrava chce zajistit, aby personál oddělení vydržel v co nejvyšším počtu lidí co nejdéle, aby mohl zajišťovat potřebnou péči.

Podle primáře Marka Ožany poslední události ukázaly, jak rychle se dokáže rozšířit nákaza ve zdravotnických zařízeních, proto bude porodnice Městské nemocnice Ostrava respektovat i přes odlišný přístup okolních porodnic nařízení vlády, kterým se všem poskytovatelům zdravotních služeb s účinností od 28. března nařizuje zákaz přítomnosti třetích osob při porodu ve zdravotnickém zařízení.

„Městská nemocnice Ostrava a ostravská porodnice důsledně dbá na dodržování nařízení vlády, a tím se snaží zabezpečit rodičkám, novorozencům a personálu maximální možné bezpečí a neomezenou péči o rodičku a novorozence. Rozhodně to není negativum, jak to mohou někteří vnímat, ale pozitivum," doplnil Marek Ožana.

Výjimka se týká porodu v případě rodičky, která jako cizinka potřebuje tlumočení, má závažné duševní onemocnění, je neslyšící, nevidomá nebo má jiné závažné zdravotní postižení, a s výjimkou případů, kdy se očekává porod mrtvého plodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám