Hlavní obsah

Polygonální stodola ve skanzenu v Kouřimi je nejstarší svého druhu na našem území

Novinky, Vratislav Konečný

Stodolu podobnou té, jakou otevřeli v Trstěnicích u Litomyšle, najdete již několik let ve středočeském skanzenu v Kouřimi. Přenesli ji sem již v roce 1972. Pochází z Durdic u Votic, kde měla popisné číslo 7. Pochází z roku 1648 a je nejstarší památkou tohoto typu na našem území.

Foto: Vratislav Konečný

U stodoly se pořádají různé akce.

Článek

Obří dřevěná garáž

V Kouřimi ji v rámci rekonstrukce v areálu znovu přenesli. Objekt má desetiboký půdorys se strmým vysokým krovem pošitým slaměnými došky. Ve střední části je průjezdný mlat, po stranách se nacházejí dva přístodůlky. Stěny jsou roubené bez vymazávek. Nad mlatem se nacházelo patro, zde se ukládalo nevymlácené obilí z letošní sklizně. Do stodoly se vešlo až 55 žebřiňáků s obilím.

O čtyřicet let mladší, z roku 1690, je další polygonální stodola – tu přenesli ze Želejova u Hořic. Její půdorys je dvanáctiboký. Krov je pošit 5000 došky, původně měla dvě patra pro slámu a řezanku.

Nadregionální národopisné muzeum

Kouřimské muzeum lidových staveb je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v republice. Najdete zde stavby ze středních, severních a východních Čech.

V areálu uvidíte 14 větších obytných a hospodářských objektů, celoročně se zde pořádají národopisné programy včetně lidových slavností a dalších doprovodných programů. Po náročné rekonstrukci byl skanzen přeměněn na Muzeum české vesnice, který přibližuje život na venkově od raného novověku do počátku 20. století s jeho sociálními a regionálními specifiky.

Skanzeny, správně muzea pod širým nebem, zachovávají nejen architekturu daného území, ale i ve svých četných akcích přibližují tradice a kulturu národa. 

Reklama

Výběr článků

Načítám