Hlavní obsah

Polickým náměstím opět zavoní zelňačka

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapálením ohňů pod kotli začne 11. června Polická zelňačka. Zdejší náměstí ožije akcí již podruhé a soutěžní týmy se budou snažit přesvědčit porotu, že právě jejich polévka je nejlepší. Zkušební nultý ročník proběhl loni v květnu a za hojného zájmu veřejnosti se zde utkalo celkem 5 kuchařských týmů.

Foto: Martin Schirlo

Polická zelňačka 2015

Článek

Soutěž ve vaření polévky bude opět spojena s trhem a doprovodným programem, který na polickém náměstí bude probíhat přibližně do 18:00 hodin.

Na pódiu se během dne vystřídají kapely Dívčí trio, Kamarádi osady 5 a Nacopak Band. Celým dnem bude provázet moderátor Tomáš Peterka z Českého rozhlasu Hradec Králové.

Pro kuchařské týmy jsou na dopoledne připraveny doprovodné soutěže tematicky spojené se zelím. V odpoledních hodinách si pro radost budou moct zasoutěžit děti. Pro ně provozovatelé pouťových atrakcí instalují na náměstí na celý den také skákací hrad a obří skluzavku.

Police nad Metují se k pořádání akce inspirovala ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě. Jejich zástupci v minulém roce zasedli v odborné porotě. Právě ta rozhoduje o vítězi soutěže. Týmy si zajišťují suroviny samy, pořadatelé obstarávají pouze dřevo na topení a vodu z místního artézského zdroje na náměstí.

Na samotné vaření, které bude v 8:30 hodin zahájeno salvou Ostrostřelecké gardy polické, mají k dispozici tři hodiny. Kulinářské výtvory bude hodnotit odborná porota, ke které se soutěžní vzorky dostávají jednotlivě a anonymně. Soutěžní vzorky jsou posuzovány komplexně – hodnotí se nejen vzhled, ale např. i vůně, chuť, hustota nebo barva, obsah přírodních přísad v polévce. Vítězné družstvo si, kromě věcných cen, odnese také putovní zelák.

Do soutěže je v současné době přihlášeno celkem pět týmů, včetně loňského vítězného T. O. Red West, který získal jako první putovní zelák. Pokud ještě někdo uvažuje o přihlášení do soutěže, neměl by váhat. Termín pro podání přihlášek končí v úterý 31. května.

Akce se koná za každého počasí. Bude spojena s dopravními omezeními v centru města – v následujícím termínu bude uzavřeno celé Masarykovo náměstí a přilehlé ulice (část ul. 17. listopadu – u Pellyho domů, Tomkova, Kostelní, K Opatrovně): od pátku 10. 6. od 18:00 do soboty 11. 6. do 24:00. Pořadatelé tak žádají všechny, kteří parkují na náměstí, aby využili jiné parkovací plochy ve městě.          

Časový harmonogram akce na www.policko.cz a plakátech.

Reklama

Výběr článků

Načítám